LingeNest - Flatcoats


Karakter

De Flatcoated Retriever is een van origine uit Engeland afkomstige, middelgrote jachthond in de kleuren zwart of leverkleur (bruin). De schofthoogte bedraagt voor reuen bij voorkeur 58-61,5 cm en voor teven bij voorkeur 56-59 cm. Hij is geschikt voor het werk na het schot en het apporteren is hem met de paplepel ingegoten (retrieven = terugbrengen). Concreet betekent dit in het dagelijks leven dat hij graag wat in de bek vasthoudt en het is niet belangrijk wat dat is! Als er geen speeltjes voorhanden zijn kunnen ze bijvoorbeeld met de kussens van de bank in het rond gaan lopen, een borstel of tuinhandschoen. Het zijn absoluut geen waakhonden, ze kunnen wel blaffen maar wijzen “inbrekers” bij wijze van spreken wel even de weg!

Ze hebben een slim, actief, temperamentvol en ondeugend karakter en zijn over het algemeen erg zachtaardig. Ze zijn laat volwassen en blijven vaak tot op oudere leeftijd actief. Flatcoats zijn erg mensgericht, wat zich uit door de hele dag achter je aan te lopen, zeker als pup kunnen ze je volgen tot in het toilet! Ze vinden het helemaal geweldig om voor hun baas te werken en gaan eeuwig kwispelend door het leven! Ook zijn ze graag buiten maar omdat ze zo graag bij de mens zijn, zijn ze minder geschikt om (alleen) buiten in een kennel te houden. Ze kunnen zich dan eenzaam voelen en dat uiten in geblaf.

Flatcoats spelen graag met andere hondenrassen, groot of klein…

Door deze karaktereigenschappen hebben ze, als volwassen hond, veel behoefte aan beweging. Naast de dagelijkse 4x per dag uitlaatronde van minimaal 20 minuten hebben ze ook minstens 1 uur vrije beweging per dag nodig.
Aangezien ze erg slim zijn, zijn ook "geestelijke bezigheden" in de vorm van bijvoorbeeld gehoorzaamheidstraining, jachthondentraining of behendigheid echt aan te raden!
Mits voldoende beweging en geestelijke bezigheden is de Flatcoat een prettige hond in huis. Voor een pup is een puppycursus erg aan te bevelen om een goede start te maken met de opvoeding. Vanzelfsprekend moet tijdens het opgroeien van een pup een aangepast "bewegingsschema" worden gehanteerd om de botten en spieren van de opgroeiende pup niet te overbelasten.

Flatcoats hebben dus een erg actieve staartactie, dat wil zeggen "de staart is altijd in beweging". Deze kwispelmachine kan ervoor zorgen dat er heel wat ongelukjes gebeuren. Heel wat serviesgoed is al door menige huiskamer gevlogen! Verder zijn ze gek op likken (met name in het gezicht) en dit is ze niet of nauwelijks af te leren! Zijn normale begroeting bestaat uit graag tegen mensen opspringen en bij voorkeur een grote lik uitdelen. Als u daar niet van houdt, dan kunt u beter geen Flatcoat nemen!

Ook houden de meeste Flatcoats erg van water en alles wat er enigszins op lijkt (vieze sloten, modderplassen enz.), ze laten vaak geen kans onbenut om er in te duiken!
Deze aanhankelijke, zachtaardige, actieve hond met veel "will to please" is erg geschikt voor mensen en gezinnen, die graag iets met de hond willen ondernemen en hier ook dagelijks voldoende tijd aan kunnen en willen besteden.

Vachtverzorging

De Flatcoat heeft een halflange vacht en deze moet door middel van een wekelijkse borstelbeurt klitvrij gehouden worden. Daarnaast moet hij minstens 2x per jaar getrimd worden om de (uitgegroeide) haren op de oren, hals, voeten en staart bij te werken. Omdat de Flatcoat ook haargroei in de oren heeft, moeten deze ook wekelijks gecontroleerd worden en indien nodig verzorgt. Ook groeien er haren onder de voeten en deze moeten kort gehouden worden zodat er niet teveel vuil of, in de winter, sneeuw/ijs in blijft plakken. De vacht is sluik en houdt over het algemeen weinig of geen vuil vast. Wassen is alleen nodig als de hond in viezigheid gerold heeft. Zelfs dan is een zwembeurt in schoon water meestal ook wel voldoende. Bij de verzorging hoort ook, indien nodig, het knippen van de nagels en reinigen van het gebit. Dit kan ook gedaan worden door een goede trimsalon of dierenarts.

Voeding

Het spreekt voor zich dat de Flatcoat 2x per dag een kwalitatief goed maal nodig heeft. Er is ruime keuze in goede voeders. Vanwege het actieve karakter heeft een Flatcoat over het algemeen MEER voeding nodig dat de richtlijn die op de verpakking staat. "Voer op het oog"! Vanzelfsprekend moet er 24 uur per dag vers water voor de hond beschikbaar zijn.

Gezondheid

Een flatcoat wordt gemiddeld ongeveer 9-12 jaar oud, uitzonderingen daargelaten. Hij wordt laat volwassen en vaak blijft hij een clown tot aan zijn oude dag.

Omdat een Flatcoat een levend wezen is kunnen er, ondanks een erg zorgvuldig fokbeleid, ziektes en afwijkingen voorkomen. Voor twee ziektes/afwijkingen lopen gezondheidsonderzoeken. Als een Flatcoat voor de fok ingezet gaat worden moet er vooraf een aantal verplichte onderzoeken gedaan worden conform het Verenigings Fokreglement van de FRC.

Flatcoated Retriever Club (FRC)

De FRC is een rasvereniging met ongeveer 1200 leden, die als doel heeft de Flatcoated Retriever op een zo verantwoord mogelijke manier in stand te houden. Gezondheid en karakter komen op de eerste plaats en daarnaast wordt ook getracht het "Dual Purpose" principe vast te houden. Dual Purpose betekent dat het uitgangspunt in de fokkerij is dat er geen scheiding tussen uiterlijk (showtype) en werktype is of ontstaat zoals bij sommige andere retrieverrassen het geval is. Alle leden hebben toegang tot bijeenkomsten, bijvoorbeeld fokkerijvergadering, lezingen, clubdagen, werkdagen, wandelingen etc. Bovendien geeft de FRC 6x per jaar een prachtig clubblad uit in A4 en kleur, "DE FLATCOAT KOERIER". Hierin staat veel informatie en foto's. Alle leden mogen hier zelf ook kopij en foto's voor aanleveren.

Deze tekst is grotendeels gebaseerd op een artikel van de FRC. Voor meer artikelen en andere informatie: Flatcoated Retriever Club