LingeBed
Bed & Breakfast
Table d'hôtes

Welkom bij het LingeBed!

Kom helemaal tot rust in deze landelijke omgeving in de Betuwe bij het LingeBed op de prachtige Lingedijk in Acquoy. De kronkelige Linge met haar dijken en wielen, boomgaarden met bloesem of vruchtenpracht, knotwilgen, grazende en luierende koeien en schapen nodigt als geen ander uit tot het maken van de talrijke wandel- en fietstochten die de regio biedt. Daarnaast bieden dichtbijgelegen historische dorpjes en steden zoals Gorinchem, (Glasstad) Leerdam en Buren alles voor de cultuursnuivers onder ons. Ook de plekjes als Geldermalsen, Beesd, Asperen en Heukelum zijn zeker de moeite waard. Kortom, op en bij en langs de Linge is het heerlijk toeven!

Bram Berkhout en Monique Daam ontvangen je graag in de sfeervolle oude boerderij met ongedwongen sfeer waarin ruimte is voor allerlei mogelijkheden. Een warm welkom bij aankomst wordt gegarandeerd door de twee overenthousiaste flatcoated retrievers Bo en Balou, moeder en dochter. Bij aankomst een frisse duik in het zwembad alvorens 's avonds aan te schuiven aan de table d'hôtes die afhankelijk van het weer binnen of buiten gedekt wordt? Een vroeg kopje koffie of thee op de kamer of een picknickmand mee? Alles is bespreekbaar om je verblijf in Acquoy onvergetelijk te maken!

Onze vaste gasten kennen al sinds 2013 het warme welkom van Bo, onze flatcoated retriever. Bo vindt het geweldig als er mensen komen en laat dat duidelijk merken. Soms een beetje overdonderend maar absoluut zonder kwade bedoelingen. Hoewel we er steeds op blijven hameren blijkt het praktisch onmogelijk te zijn het uit blijdschap omhoog springen af te leren. Flatcoated retrievers proberen altijd hun ‘hallo zeggen’ te bezegelen met een lik in je gezicht...als wij niet in de buurt zijn om haar een beetje te beteugelen is je omdraaien de beste remedie.

Bo is geleerd altijd met speelgoed in de bek iemand te begroeten zodat ze niet kan likken, Balou is lerende maar nog niet helemaal zo ver. Ze komen het speelgoed dus niet brengen om mee te spelen, lekker in de bek laten zitten. Na een aai over de bol hobbelt Bo dan tevreden met je mee naar de voordeur. Ben je boven geweest en na een paar minuten weer naar beneden zal Bo je weer begroeten alsof ze je héél lang niet gezien heeft.
Bo is een typische flatcoat, een blij ei!

In 2017 is het welkomstcomité uitgebreid... Bo heeft op 8 september 11 prachtige en gezonde pups op de wereld gezet.

We hebben ze natuurlijk niet allemaal gehouden maar voor 10 een heerlijk thuis gevonden. Alleen pupje beige, Balou, is gebleven.

Balou heeft haar eerste trainingsexamen met goed gevolg afgelegd en is nu begonnen met de jonge honden training. Het is een kleine lieve druktemaker die haar moeder in alles na doet en ook een beetje teveel verwend wordt door Bo. Ze vindt werkelijk alles spannend en interessant en doet er alles aan om de aandacht op te eisen. Ook heeft zij, jong als ze is, het spring-gen…

Als iedereen uitgebreid begroet is keert de rust weer…

Meer weten over Bo, Balou en flatcoated retrievers? Kijk onder het kopje LingeNest op de homepage!

In maart 2018 hebben we een Aquacell laten plaatsen, een waterontharder die onze waterhardheid van 7,9 heeft teruggebracht naar 0! De aanwezigheid van de Acquacell betekent voor ons kalkvrije badkamers en apparaten, dat er minder schoonmaakmiddelen en wasmiddelen en helemaal geen wasverzachter en ontkalkprodukten meer nodig zijn en bovendien op termijn een besparing op cv en stroom oplevert. Daarnaast vind iedereen hier in huis dat het zeer goed voor de huid is bij douchen en baden en kalkvrij water huidproblemen verzacht. Er is minder zeep en shampoo nodig en bodylotion kan de deur uit. Ook smaakt het beter dan water dat kalk bevat en dat geldt dus ook voor koffie en thee die ermee gezet zijn.

Ons andere water, het zwemwater, heeft een ander systeem. Na de winter wordt het halflege bad weer aangevuld en storten we 200 kg zout in het water. Het water wordt via de skimmers de filter ingezogen en passeert daarna de ionisator. Dit apparaat zet het zout om in een natuurlijk chloor waardoor zwemmers geen last hebben van geïrriteerde ogen en uitdrogende huid. Je hoeft dus na het zwemmen niet meer te douchen om het chloor van je af te spoelen, integendeel. Laat het gewoon opdrogen op de huid. Ook de kleuren van zwemkleding worden niet aangetast. Van de ionisator wordt het water doorgepompt naar de zonnepanelen op het dak om vervolgens schoon, natuurlijk gechloord en verwarmd weer door de inspuiters het zwembad in te stromen. Het enige waar we geen invloed op hebben is de zon!

De oude loop van de rivier de Linge biedt met haar meanderende dijken schilderachtige uitzichten over uiterwaarden en (hoogstam)boomgaarden. Temidden van deze fraaie natuur, in het meest westelijke puntje van Gelderland, ligt het lommerrijke dorpje Acquoy aan de buitenbocht van een oude meander van de Linge. Het pittoreske Acquoy (600 inwoners) werd enkele jaren geleden uitgeroepen tot 1 van de 10 mooiste dorpen van Nederland. De rust en ruimte die je hier ervaart is ongekend. Het rijke verleden kenmerkt ook de oudere bebouwing langs de dijk met fraaie hoeven en dijkhuizen.

De historie leeft nog voort in het fort Asperen (genoemd naar het nabijgelegen Asperen en tegenwoordig in gebruik voor culturele manifestaties ) en de scheve toren van de Hervormde Kerk, die in de volksmond werd uitgeroepen tot de Betuwse tegenhanger van Pisa. Op het oude kerkhofje aan de voet van die scheefhangende toren ligt mevrouw Cornelia Pisa begraven, echtgenote van dominee N.H. Kuipéri, geboren in 1877 en overleden in 1941. Haar man, gestorven in 1946, rust in hetzelfde graf. De toren met plat dak staat 115 centimeter uit het lood en helt naar rechts. Doordat de Linge regelmatig buiten haar oevers trad verdween de grond onder de voeten van de kerk. In 1844 werd de toren losgekoppeld van de schip. Tijdens de in de omgeving bekende rommelmarkt in juni is de toren te beklimmen en krijgt men prachtige vergezichten voorgeschoteld.

Het dorpslied van Acquoy:

Op Acquoy rijmt hooi, en lentetooi,
en dooi, en vooral mooi
Acquoy,
Wat ben je mooi (bis)
Met je boomgaarden en weiden,
Groen in alle jaargetijden,
Met je vee en schapenvachten
Blauwe luchten, wolken prachten,
Acquoy,
Je bent zo mooi! (bis)

Je kerk is mooi (bis)
Met die hele oude toren
Die zich 's zondags ver laat horen
Met je frisse boerenhuizen
En je oude, houten sluizen
Acquoy
Wat ben je mooi! (bis)

Acquoy,
Bij vorst of dooi (bis)
Als een sneeuwlaag dekt je dijken,
Bomen onder d'ijzel prijken,
Jong en oud over het ijs heen zwiert,
En het winter-Lingefeest viert,
Wel Acquoy,
Dán ben je mooi! (bis)

Acquoy is in het verleden uitgeroepen tot één van de mooiste dorpen van Nederland en dat is natuurlijk niet voor niets. Omringd door het typisch Betuwse landschap van uitgestrekte weiden en boomgaarden is het dé omgeving voor mooie wandel- en fietsroutes die langs vele mooie plekjes voeren. Veel frisse lucht, stilte en een vredig landschap nodigen uit tot een tocht over de kronkelende en smalle dijken en door rustieke plaatsjes met een rijk verleden. De Linge, die zich al slingerend een weg baant door de "Fruittuin van Nederland", vormt met haar oevers, uiterwaarden , rietkragen, moerassen, grienden, wielen en wilgenbossen eigenlijk één groot waardevol natuurgebied. Het is een natuurlijk riviertje gebleven. Acquoy is een dorpje langs de Linge.

Fort Asperen en de bijzondere sluizen in de Linge maken deel uit van het verdedigingsstelsel De Nieuwe Hollandse Waterlinie dat zich uitstrekte van Naarden en Muiden aan het IJsselmeer tot aan de Biesbosch voorbij Werkendam. Het fort is te bezoeken aan de Langedijk in Acquoy, alleen van 1 oktober tot 1 mei houden vleermuizen er hun winterslaap en is het gesloten voor publiek. Vanaf 1 mei ben je welkom van dinsdag t/m zondag (entree gratis). Tevens zijn er regelmatig kunstmanifestaties en tentoonstellingen waarvoor wij naar de website van Fort Asperen verwijzen.

Een van de officiéle wandelpaden is het Lingepad (LAW 6-2) dat door Acquoy loopt en het Waterliniepad (TP2) dat je vanaf het Fort Asperen kan volgen. Dicht bij het LingeBed kan je aansluiten op enkele lange afstandsfietsroutes zoals de LF7 (Oeverlandroute), de LF( (NAP route), de LF12 (Maas- en Vestingroute) en de LF17 (Rijndeltaroute). Informatie over deze routes is beschikbaar, evenals de Fluitenkruidroute en de Route langs de Linge. Ook kan je voor op de Linge een kano of sloep huren. Als je niet zelf wil varen ligt de rondvaartboot in Leerdam te wachten voor een korte of lange trip?

Acquoy ligt dusdanig centraal ten opzichte van vele historische plaatsen en monumenten dat alles vernoemen te uitgebreid zou worden. In het LingeBed is een uitgebreide informatiemap aanwezig met dagtochtjes, evenementen en informatie over omliggende plaatsen en zijn de wandel/fietsroutes aanwezig.

Table d’hôtes is van oorsprong een Frans idee dat ontstaan is bij de chambres d’hôtes (te vergelijken met een Bed & Breakfast). ‘Eten wat de pot schaft’ zou je oneerbiedig het principe van table d’hôtes kunnen omschrijven. Wat vriendelijker klinkt het om te zeggen dat je ’s avonds aan tafel schuift bij de gastheer en gastvrouw die de maaltijd bereiden met mogelijk nog andere gasten. Een aanschuiftafel, een gastentafel? Zeker niet verplicht maar voor velen voelt het bijna als logisch dat je samen eet met de mensen bij wie je in huis logeert.

Als er ook andere gasten mee eten maak je kennis met mensen die je anders waarschijnlijk niet zou ontmoeten. Je praat over andere dingen dan die van je eigen belevingswereld en levensinvulling waarbij het eten zelf, onze grote landkaart en de omgeving meestal al genoeg gespreksstof bieden. In de zomer,  na een warme zonnige dag, eten we bij het zwembad midden in de tuin. Zwaluwen cirkelen rond de boerderij en langzaam zien we de lucht kleuren en de dag overgaan in de nacht ingeluid door de fladderende vleermuizen. Niemand is de Bob, er is slechts nog een trap te gaan...

 

In onze omgeving is een ruime keuze aan restaurants, echter niet in Acquoy en na een hele dag fietsen of wandelen is het prettig niet weer te moeten opstappen... een aperitiefje buiten in de zon of bij het zwembad gevolgd door een 3-gangen menu afgesloten met thee en koffie geeft dan een heerlijk vakantiegevoel! Hier eten we niet à la carte maar bij de boeking kan een voorkeur uitgesproken worden voor de Hollandse, Italiaanse, Franse, Thaise of Indonesische keuken. Bij ‘geen voorkeur’ laat je je lekker verrassen en indien gewenst koken wij vegetarisch, glutenvrij, suikervrij of zuivelvrij.

Een menu (à € 35,00 per persoon) bestaat uit een voorgerecht, een hoofdgerecht en een nagerecht afgesloten met thee en koffie. Het aperitief, de wijn en andere drankjes zijn inclusief. Graag minimaal 1 dag van te voren reserveren (bij zondagen 2 dagen).

Jezelf lekker laten verwennen en genieten van gastvrijheid, rust & ruimte, dat is wat LingeBed je biedt!

Het LingeBed heeft haar plek gevonden in het voorhuis van onze T-boerderij aan de Lingedijk. Op de eerste verdieping zijn de twee ruime 2-persoonskamers met daartussen een gezamenlijke badkamer met wastafel, douche en ligbad voor de gasten. Er is een apart toilet. Beide kamers hebben een vergezicht op de Linge maar ademen een andere sfeer uit. Bewust zijn televisie en radio niet aanwezig.

De Bloesem kamer, met een tweepersoonsbed, is fris en luchtig als de lente.

De Oogst kamer, met twee eenpersoonsbedden, oogt warmer en knusser met een koloniaal accentje. De boxsprings zijn 90 bij 210, dus ook voor lange mensen geschikt.

Er zijn badjassen aanwezig en vanzelfsprekend liggen handdoeken en zeep voor u klaar.

Beneden beslaat de grote woonkeuken eigenlijk het hele voorhuis, het hart van de boerderij! Hier wordt 's ochtends een heerlijk ontbijt geserveerd en kan 's avonds worden aangeschoven voor de "pot van het huis" aan de table d'hôtes. Met dieetwensen kan in overleg rekening gehouden worden. Indien het weer het toelaat kunnen ontbijt en/of diner natuurlijk ook buiten gebruikt worden.

 

Kamer met uitgebreid ontbijt € 75,00 per nacht per kamer
Babybed Gratis (vooraf melden)
Table d'hôtes (3-gangenmenu incl drankjes) € 35,00 per persoon (vooraf reserveren)
Lunchpakket € 10,00 per persoon (vooraf reserveren)
Fietsen huren € 7,50 per fiets per dag

  • Contante betaling bij aankomst
  • Kamer dagelijks beschikbaar vanaf 16.00 uur tot de volgende morgen 10.00 uur
  • Voordeur sluit om 23.00 uur
  • Parkeerplaatsen aanwezig
  • Fietsenstalling op eigen terrein
  • Oplaadpunt voor fietsaccu
  • Koffie/thee/cacao/water op de kamer
  • Badjassen aanwezig
  • Huisdieren en roken niet toegestaan
  • WiFi aanwezig

Het fietsen is geheel op eigen risico. U draagt de volle aansprakelijkheid voor de huurmaterialen, schade aan derden alsmede overtredingen e.d.

Ook het gebruik van het zwembad is geheel op eigen risico.

 

Geef hieronder aan of je een nieuwe boeking wil maken, een bestaande boeking wil wijzigen of een bestaande boeking wil annuleren.

 
 

Onze gasten hebben hun mening in ons gastenboek geschreven.
Hieronder zie je alle opmerkingen uit ons gastenboek.

 

Op de Lingedijk kan je niet met de auto parkeren. Wij hebben twee parkeerplaatsen aan de Achterweg.

Aan de linkerkant zijn twee parkeerplaatsen. Rechts van de parkeerplaats is de ingang naar het LingeBed.


Watertemperatuur: 26 °C

Hoe ziet het er rond deze tijd uit bij het LingeBed?

Op deze pagina vind je verwijzingen naar allerlei websites met informatie over de omgeving van Acquoy en andere wetenswaardigheden. Klik op de vetgedrukte tekst om naar de betreffende website te gaan.

De Linge en omgeving

De Lingestreek, een regio die je nauwelijks ‘officieel’ of geografisch tegenkomt. En dat terwijl deze ‘rivierstreek’ hele bijzondere verhalen te vertellen heeft. Zo kent de Linge een rijke historie voor wat betreft de strijd om en tegen het water, en heeft de Lingestreek veel historische banden met het Huis van Oranje-Nassau. Veel mensen weten dit (nog) niet, of kennen slechts flarden van verhalen. Het is wat dat betreft een goed bewaard ‘Oer-Hollands’ geheim.

Klompenpaden, Ontdek het rivierenlandschap rond de schilderachtige dorpen Rhenoy en Acquoy. Historische gebouwen en elementen van de Hollandse Waterlinie vertellen hier hun verhaal. Klompen aan, rugzak op en gaan!

De omliggende plaatsen

Geldermalsen, een landelijke gemeente die vooral dankzij het aantrekkelijke Lingegebied steeds meer wordt bezocht voor een gezellig, natuurlijk, dagje uit. Frisse lucht, stilte en een vredig landschap, dat vooral uitnodigt tot een wandel- of fietstocht over de kronkelende dijken. Er zijn bijzonder fraaie wandel- en fietsroutes uitgezet die langs vele mooie plekjes voeren. Hierbij wijzen wij u met name op het Landgoed Mariënwaerdt tussen Tricht en Beesd en de Heemtuin in Geldermalsen.

Leerdam ligt in het Groene Hart. Een afwisselend landschap van weilanden, boomgaarden, grienden en rietvelden omringt de kernen van de gemeente. Deze omgeving maakt deel uit van de Vijfheerenlanden, een veenweidegebied dat tussen de Betuwe en de Biesbosch ligt. Leerdam heeft op het gebied van toerisme en recreatie veel te bieden: rust en ruimte in de natuur, glaskunst en een gezellige binnenstad. Kortom, voor elk wat wils.

Culemborg is een plaats waar inwoners en bezoekers graag verblijven. Dat komt onder meer door de toeristisch-recreatieve mogelijkheden die Culemborg biedt. Naast de regelmatige evenementen en markten zijn er verschillende bezienswaardigheden.

De ommuurde binnenstad van Gorinchem kent een lange geschiedenis. De oudste muur dateert uit 1350. Toen deze niet meer bestand bleek tegen moderne wapens, zoals kanonnen, besloot het stadsbestuur maatregelen te nemen. In 1609, na ruim 25 jaar graven en bouwen, beschikte Gorinchem over een nieuwe aarden wal met elf bastions en vier poorten. De Dalempoort is de enige poort die daarvan nu nog te bewonderen valt, maar de verdedigingswerken verkeren verder grotendeels in hun oorspronkelijke staat. Inmiddels is de oude binnenstad het bruisend stadshart geworden met een groot aantal winkels en horecagelegenheden, terwijl er aan sfeer niets is ingeboet.

Tiel heeft een gevarieerd aanbod voor bezoekers: een wandeling of fietstocht over de dijk, een bezoek aan het historisch stadscentrum met de vele winkels, een bezichtiging van het Flipje & Jammuseum of het jaarlijks terugkerende Fruitcorso in september.

Het meer dan 600 jaar oude vestingstadje Buren is een bezoek meer dan waard. Hoog oprijzend langs de Korne, een zijriviertje van de Linge, ziet u de middeleeuwse stadsmuren en wallen en de historische gebouwen verschijnen aan de horizon.

Rondom Acquoy

Bloesem info: De actuele bloesemstand in west Betuwe.

Art'tik staat voor creativiteit en gezelligheid. Heb je zin in een leuke middag of avond met vriendinnen, jaarclubje of wil je een uitje regelen voor je collega's, familie of wil je een leuke vrijgezellendag organiseren? Ook voor tieners organiseren we leuke workshops. Art'tiK is te vinden aan de Dorpsstraat 1, in Rhenoy. Op deze prachtige locatie organiseren wij 7 dagen per week creatieve workshops voor groepen vanaf 6 personen tot circa 20 personen voor zowel bedrijven als particulieren. De workshops worden gegeven in de gezellige keuken, tuin, of aan het water van de Linge. Ook is het mogelijk om vanaf 8 personen de workshops aan te vullen met een High tea, lunch, borrel, wijnproeverij of tapasbuffet. Informeer naar onze mogelijkheden.

De Betuwse Stromen: Kano- en fietsverhuur. Wij beschikken over ruim 500 zitplaatsen: Een- en tweepersoons kayaks en Canadese kano's voor twee, drie, vier personen of tien personen . Ze staan voor u klaar voor een sportieve ontdekkingstocht door het Lingegebied. staat voor creativiteit en gezelligheid. Heb je zin in een leuke middag of avond met vriendinnen, jaarclubje of wil je een uitje regelen voor je collega's, familie of wil je een leuke vrijgezellendag organiseren? Ook voor tieners organiseren we leuke workshops. Art'tiK is te vinden aan de Dorpsstraat 1, in Rhenoy. Op deze prachtige locatie organiseren wij 7 dagen per week creatieve workshops voor groepen vanaf 6 personen tot circa 20 personen voor zowel bedrijven als particulieren. De workshops worden gegeven in de gezellige keuken, tuin, of aan het water van de Linge. Ook is het mogelijk om vanaf 8 personen de workshops aan te vullen met een High tea, lunch, borrel, wijnproeverij of tapasbuffet. Informeer naar onze mogelijkheden.

Rederij Leerdam: Tijdens de vaarten van 90 of 120 min. kunt u genieten van een adembenemend stukje Nederland. Vanachter glas in de luxe binnensalons, of in de zon of met een frisse neus op de buitendekken, ziet u zowel stroomop- of afwaarts vanuit Leerdam, het prachtige decor van de Linge aan u voorbij trekken.

In de onderwater dierentuin van Aqua Zoo in Leerdam leven duizenden tropische zoet- en zoutwatervissen, haaien, zeepaardjes, schildpadden, (gif) kikkers, amfibieën en koralen uit verschillende werelddelen.

Puppies geboren op 8 september 2017!

In het dagboek op deze site kan je alles van dag tot dag volgen. Alle pups hebben inmiddels een nieuw baasje gevonden.

Het fokplan voldoet aan de eisen van de Flatcoated Retriever Club (FRC). De pups worden bij ons in huis in de woonkeuken geboren en zullen opgroeien in huiselijke sfeer met de mogelijkheid lekker te dollen buiten in de puppyren. Zij worden goed gesocialiseerd en zullen hier met veel verschillende dingen kennismaken. Op een leeftijd van 7 weken zullen de pupjes de Puppytest van de FRC krijgen zodat we ons een goed beeld kunnen vormen welke baas-puppy match het beste is!

In 1995 werd de Flatcoated Retriever Swallowsflight Dark Ury toegevoegd aan ons gezin... Lars koos hem uit. Hij schoof bij de Golden Retriever Risky in de mand die zich meteen als een moeder over hem ontfermde. Hij heeft geen nacht gepiept als pup en heeft dit de rest van zijn leven volgehouden.

Risky en Ury verhuisden mee van Ede naar Acquoy in 2003, van bos naar boomgaard. Risky had al een tumor in haar bovenkaak maar hobbelde in haar normale rustige tempo lekker mee tot ze het te benauwd kreeg en we haar op 14-jarige leeftijd hebben laten inslapen. Ury was ontroostbaar. Hij kreeg zijn eerste grijze haren en werd ingetogener. Als hij op afstand een blonde hond zag speerde hij er enthousiast op af maar de teleurstelling dat het Risky niet was droop daarna van hem af.

Toch bleef hij een echte Flatcoat en kende niet één chagrijnige dag. Altijd blij en altijd in voor een spelletje of kroelen.

Toen we zaterdag 5 november 2005 thuiskwamen van een theater matinee lag hij doodstil op zijn kussen...hij had zijn eten dat Lars had gegeven niet aangeraakt. Ik knielde naast hem, hij keek me berustend aan en zijn hart stopte met kloppen…
‘Als we ooit nog een hond nemen wordt het weer een Flatcoated Retriever’ zei Bram.

En toen kwam Bo...we haalden haar 2 april 2014 op in Ede. 'Doe maar een beetje rustig model vanwege de B&B' zei Bram tegen de fokker. We kregen de clown die een consequente baas nodig had volgens de puppytest…

Binnen een week was ze zindelijk en had ze de hele buurt verleid en de weken daarna groeide ze als kool.

In september togen we met haar weer naar Ede voor een nestwandeling en de fokker Wouter begroette haar met 'zo, wat ben jij mooi geworden!' Ze trok mooi op met haar moeder Peggy.

Op de fokdag november 2015 in Zaltbommel (ze was zeer geïnteresseerd in haar vader Pepsi, Nederlands kampioen 2016) krijgt ze ook een prachtig rapport van de FRC begeleidingscommissie betreffende haar uiterlijk en gedrag en een nestje begint te lonken…

Het duurt echter nog tot eind 2016 voordat ik het fiat van Bram krijg en dan ga ik meteen aan de slag. Onervaren maar trefzeker van de perfecte reu voor Bo die ik vind in Yarby van Ellen Hageman-Loeff.

Haar lijkt het een goede combinatie en zij zet me op weg met alle formaliteiten. Voor alle vragen kan ik bij haar terecht, in haar kennisbak van 42 jaar ervaring. Geweldig!

Het gaat beginnen! HD foto en oogonderzoek zijn prima, Patella was al goedgekeurd tijdens de fokdag. Kennelnaam is aangevraagd en het fokplan ter goedkeuring ingediend.
Ik verwacht dat Bo eind juli 2017 loops zal worden...to be continued…

Eind maart krijg ik bericht dat het fokplan is goedgekeurd en voldoet aan de eisen van het fokreglement van de F.R.C. en wordt opgenomen in de lijst met te verwachten nesten. www.frc-nl.com ...het plannen kan beginnen.

In dezelfde week komt de Raad van Beheer langs voor de controle van de kennelnaam ‘van het LingeNest’ en we slagen met vlag en wimpel. Op 15 mei a.s. worden de aanvragen opgestuurd naar de F.C.I. in België, de Fédération Cynologique Internationale, de overkoepelende organisatie van de Europese Kennelclubs zoals de Raad van Beheer. Daar wordt gekeken of deze naam niet al ergens in gebruik is voor het officieel wordt toegekend.

Om er piekfijn uit te zien voor Yarby bezoeken we Trimsalon Piekfijn in Dordrecht waar ze als een keurige dame 1 ½ uur stilstaat. Rommelig erin, keurig eruit!

Op 17 april is de eerst ontmoeting tussen Bo en Yarby bij Ellen in Oostvoorne. Bo loopt de zitkamer in en plast meteen op de vloerbedekking...lekker begin. De kennismaking lijkt heel rustig maar snel wordt er lekker gespeeld. Het lijkt wel liefde op het eerste gezicht zoals ze met elkaar omgaan, match made in heaven! Twee toekomstige eigenaren, beiden voor een reu uit Bo haar nest, kunnen het vanaf het begin volgen!

Ter afscheid hebben ze nog een gezamenlijke actie…zelfs dat doen ze samen...

De Begeleidingscommissie van de FRC stelt voor om mee te doen aan de clubmatch op 28 mei. Hiervoor schrijven we Bo in en tevens voor de show op Tweede Pinksterdag in Arnhem/Venray. Omdat we hierin totaal geen ervaring mee hebben vraag ik Marianne Voorneveld of zij me wat tips kan geven over het voorbrengen. Ik heb haar nog nooit ontmoet maar ze stelt meteen voor om met Bo naar de Soesterduinen te komen voor een kleine training en oefeningen om Bo voor te bereiden. Ze stelt voor om na een paar weken nog een keer af te spreken om eventueel nog wat bij te sturen.

Deze wereld is nieuw voor mij maar het enthousiasme en bereidheid om te helpen met allerlei dingen zoals ik ondervonden heb bij de ervaren Ellen Hageman- Loeff, Nel Blaakman en Marianne Voorneveld vind ik ongekend en geweldig!!! Dank namens Bo en mij!

Ik heet officieel Mon Ami van het Bevershof maar ze noemen mij Yarby en ik ben geboren in België evenals mijn vader en we wonen samen in Oostvoorne.

Ellen vertelt:

Yarby is een gezellige knuffelbeer die het heerlijk vindt om geaaid en gekriebeld te worden. Hij geeft dat ook duidelijk aan door naast mij op de bank te komen zitten en met zijn sterke voorpoten mijn arm naar zich toe te trekken richting borst of buik en dan kan het feest beginnen. Als het aan hem zou liggen stopt deze vorm van knuffelen nooit bij hem.

Ook is hij een geweldige apporteur. Apporteren is het in zijn ogen het leukste dat er bestaat maar daarvoor is hij dan ook een echte retriever. Of het nu de afstandsbediening van de TV is, mijn bril of telefoon, de krant die 's-morgens achter de voordeur ligt of een theedoek, het maakt hem niet uit. Alles wordt heel voorzichtig opgepakt en bij mij gebracht want hij is boterzacht in de mond zoals dat heet een eigenschap die hij ongetwijfeld van zijn vader Be-No zal hebben geërfd. Hij is dol op zijn vader waarmee hij in de beste harmonie samen leeft. Er is nog nooit een grom of grauw gevallen tussen die twee en ze vinden alles goed van elkaar.

Yarby, ook wel "den Yarp" genoemd is de 8e generatie in de lijn van Flatcoat reuen die ik sinds 1975 heb en ik hoop dat hij met de vrolijke Bo voor een mooie volgende generatie gaat zorgen waaraan de toekomstige eigenaren net zoveel plezier zullen gaan beleven als de eigenaren van Bo en Yarby dat doen.

KCM 13 mei 2018 – KC Flevoland te Lelystad

Voor het eerst doet Balou mee aan de kampioenschapsclubmatch van de FRC. Voor Bo wordt het de tweede keer. Balou is als eerste aan de beurt.

De keurmeester stelt dat Balou vast een lekkerbek is. Nou dat valt eigenlijk wel mee zeg ik en vraag of hij haar te zwaar vindt... hij antwoordt zonder twijfel volmondig ja! Oeps, een TDtje, te dik? Neemt niet weg dat ze een VB krijgt.

De beurt is dan aan Bo in de open teven klasse. Bo haar tweede U! We zijn helemaal trots!

KCM 28 mei 2017 – KC Flevoland te Lelystad

Voor het eerst doet Bo mee aan de kampioenschapsclubmatch van de FRC en al vroeg rijden Bram en ik naar Lelystad. Het terrein is om 8.30 open en we zijn verbaasd dat er dan al een heleboel (party-) tenten staan… We zoeken een plaatsje uit voor onze bescheiden uitrusting van twee stoeltjes, een parasol en een coolmat voor Bo maar uitgerekend dat plekje wordt uitgekozen voor het fotograferen van de kampioenen! We mogen aanschuiven onder de 4 partytenten van het nest van Flow of Spirits, dank voor deze gastvrijheid!

De show werd aangepast aan het zeer warme weer met minder rondes lopen en zo koel mogelijk in de schaduw op je beurt wachten.
Er zijn in totaal 216 honden ingeschreven dus het is een drukte van belang.
Bo was ingeschreven voor de open klasse teven en wordt gekeurd door Louise Jones. Er zijn 30 teven ingeschreven voor deze klasse en ik ervaar een gezonde spanning deze eerste keer. Het mooi staan is absoluut een lastig dingetje voor haar maar het gaat helemaal niet verkeerd. Wel loop ik op een gegeven moment met een leeg showlijntje maar mevrouw draaft gelukkig nog keurig naast me mee en Louise kan er wel om lachen.

Louise Jones is duidelijk meer gecharmeerd van een kleinere teef hetgeen duidelijk wordt bij haar keuze voor de eerste vier en ook in het rapport vermeld wordt. Gelukkig mogen smaken verschillen en ik ben apetrots dat we met Bo haar eerste U naar huis gaan!

Bo haar rapport :

'Very sound well made through out. In good hard condition. Loved her happy outgoing attitude. Excellent bone and feet. Good shoulders and upperarm. Good length through ribcage. Well muscled. Good long head. I would prefer couple sizes smaller and a little more refiment all through for a bitch. Excellent'

Pinkstershow 5 juni 2017

Om 8 uur zitten Sjors en ik met Bo in de auto op weg naar de Pinkstershow georganiseerd door de KC Arnhem in de Evenementenhal in Venray. Het is een tweedaagse show en de flatcoats zijn Tweede Pinksterdag aan de beurt. Er waren 19 flatcoats ingeschreven met 6 teven in de open klasse, waaronder Bo. De keurmeester was Saskia Rathenau. Bo is in deze hal een stuk onrustiger dan vorige week buiten maar dat kan ook te wijten zijn aan de aanwezigheid van allerlei soorten honden om haar heen. Marianne Voorneveld staat deze keer tegelijk met mij in de ring en zegt bemoedigend dat het helemaal niet slecht ging… Zij gaat er uiteindelijk met de eerste prijs vandoor voor Farah van nel Blaakman voor de open klasse én daarna voor de beste teef van het ras! Ik ben helemaal tevreden met de ZG.

Bo haar rapport :
"3 jaar oude levenslustige tante, die stil staan maar niks vindt. Goed oog, oor + gebit. Wat kort in hals en steil in voorhand. Wat lang in lendenen. Mooie kopline + staartaanzet. Krachtig bone. Voor iets wijd. Zeer Goed"

Jachtinstinct?

Op zaterdag 20 mei 2017 rijd ik met Bo naar het Loetbos waar ik heb afgesproken met Jacquelien Trijssenaar. Zij is langzaam maar zeker weer op zoek naar een tweede flatcoat waarmee ze op hoog niveau jachttrainingen mee wil gaan doen. Ellen heeft haar geattendeerd op het geplande nestje van Bo en Yarby maar in haar ogen is enkel het C certificaat van Yarby niet voldoende om haar te overtuigen. Dus we hebben afgesproken dat ze zelf kan ervaren wat er in Bo zit. Bo vindt het geweldig in een bos te lopen en zeker als daar riant water is...ze springt er meteen in. Jacquelien demonstreert met Dazzle het opzoeken en apporteren van een dummy over water en ik heb moeite om Bo tegen te houden zodat ze Dazzle niet achterna springt. Dan is het haar beurt. Mijn commando’s lijken natuurlijk nergens op maar Bo springt in het water, zwemt over, gaan aan wal, zoekt de dummy op en steekt die eigenwijs omhoog in het lange gras. Springt het water weer in, zwemt over en brengt de dummy bij ons. Ze vindt het geweldig! Een week later herhaalt Jacquelien dit met Ellen en Yarby en belt mij een paar dagen later op dat ze graag wacht op een pup van Bo en Yarby! Weer een pup waar een geweldig thuis op wacht!

Bo haar plezier in apporteren....

Karakter

De Flatcoated Retriever is een van origine uit Engeland afkomstige, middelgrote jachthond in de kleuren zwart of leverkleur (bruin). De schofthoogte bedraagt voor reuen bij voorkeur 58-61,5 cm en voor teven bij voorkeur 56-59 cm. Hij is geschikt voor het werk na het schot en het apporteren is hem met de paplepel ingegoten (retrieven = terugbrengen). Concreet betekent dit in het dagelijks leven dat hij graag wat in de bek vasthoudt en het is niet belangrijk wat dat is! Als er geen speeltjes voorhanden zijn kunnen ze bijvoorbeeld met de kussens van de bank in het rond gaan lopen, een borstel of tuinhandschoen. Het zijn absoluut geen waakhonden, ze kunnen wel blaffen maar wijzen “inbrekers” bij wijze van spreken wel even de weg!

Ze hebben een slim, actief, temperamentvol en ondeugend karakter en zijn over het algemeen erg zachtaardig. Ze zijn laat volwassen en blijven vaak tot op oudere leeftijd actief. Flatcoats zijn erg mensgericht, wat zich uit door de hele dag achter je aan te lopen, zeker als pup kunnen ze je volgen tot in het toilet! Ze vinden het helemaal geweldig om voor hun baas te werken en gaan eeuwig kwispelend door het leven! Ook zijn ze graag buiten maar omdat ze zo graag bij de mens zijn, zijn ze minder geschikt om (alleen) buiten in een kennel te houden. Ze kunnen zich dan eenzaam voelen en dat uiten in geblaf.

Flatcoats spelen graag met andere hondenrassen, groot of klein…

Door deze karaktereigenschappen hebben ze, als volwassen hond, veel behoefte aan beweging. Naast de dagelijkse 4x per dag uitlaatronde van minimaal 20 minuten hebben ze ook minstens 1 uur vrije beweging per dag nodig.

Aangezien ze erg slim zijn, zijn ook "geestelijke bezigheden" in de vorm van bijvoorbeeld gehoorzaamheidstraining, jachthondentraining of behendigheid echt aan te raden!

Mits voldoende beweging en geestelijke bezigheden is de Flatcoat een prettige hond in huis. Voor een pup is een puppycursus erg aan te bevelen om een goede start te maken met de opvoeding. Vanzelfsprekend moet tijdens het opgroeien van een pup een aangepast "bewegingsschema" worden gehanteerd om de botten en spieren van de opgroeiende pup niet te overbelasten.

Flatcoats hebben dus een erg actieve staartactie, dat wil zeggen "de staart is altijd in beweging". Deze kwispelmachine kan ervoor zorgen dat er heel wat ongelukjes gebeuren. Heel wat serviesgoed is al door menige huiskamer gevlogen! Verder zijn ze gek op likken (met name in het gezicht) en dit is ze niet of nauwelijks af te leren! Zijn normale begroeting bestaat uit graag tegen mensen opspringen en bij voorkeur een grote lik uitdelen. Als u daar niet van houdt, dan kunt u beter geen Flatcoat nemen!

Ook houden de meeste Flatcoats erg van water en alles wat er enigszins op lijkt (vieze sloten, modderplassen enz.), ze laten vaak geen kans onbenut om er in te duiken!

Deze aanhankelijke, zachtaardige, actieve hond met veel "will to please" is erg geschikt voor mensen en gezinnen, die graag iets met de hond willen ondernemen en hier ook dagelijks voldoende tijd aan kunnen en willen besteden.

Vachtverzorging

De Flatcoat heeft een halflange vacht en deze moet door middel van een wekelijkse borstelbeurt klitvrij gehouden worden. Daarnaast moet hij minstens 2x per jaar getrimd worden om de (uitgegroeide) haren op de oren, hals, voeten en staart bij te werken. Omdat de Flatcoat ook haargroei in de oren heeft, moeten deze ook wekelijks gecontroleerd worden en indien nodig verzorgt. Ook groeien er haren onder de voeten en deze moeten kort gehouden worden zodat er niet teveel vuil of, in de winter, sneeuw/ijs in blijft plakken. De vacht is sluik en houdt over het algemeen weinig of geen vuil vast. Wassen is alleen nodig als de hond in viezigheid gerold heeft. Zelfs dan is een zwembeurt in schoon water meestal ook wel voldoende. Bij de verzorging hoort ook, indien nodig, het knippen van de nagels en reinigen van het gebit. Dit kan ook gedaan worden door een goede trimsalon of dierenarts.

Voeding

Het spreekt voor zich dat de Flatcoat 2x per dag een kwalitatief goed maal nodig heeft. Er is ruime keuze in goede voeders. Vanwege het actieve karakter heeft een Flatcoat over het algemeen MEER voeding nodig dat de richtlijn die op de verpakking staat. "Voer op het oog"! Vanzelfsprekend moet er 24 uur per dag vers water voor de hond beschikbaar zijn.

Gezondheid

Een flatcoat wordt gemiddeld ongeveer 9-12 jaar oud, uitzonderingen daargelaten. Hij wordt laat volwassen en vaak blijft hij een clown tot aan zijn oude dag.

Omdat een Flatcoat een levend wezen is kunnen er, ondanks een erg zorgvuldig fokbeleid, ziektes en afwijkingen voorkomen. Voor twee ziektes/afwijkingen lopen gezondheidsonderzoeken. Als een Flatcoat voor de fok ingezet gaat worden moet er vooraf een aantal verplichte onderzoeken gedaan worden conform het Verenigings Fokreglement van de FRC.

Flatcoated Retriever Club (FRC)

De FRC is een rasvereniging met ongeveer 1200 leden, die als doel heeft de Flatcoated Retriever op een zo verantwoord mogelijke manier in stand te houden. Gezondheid en karakter komen op de eerste plaats en daarnaast wordt ook getracht het "Dual Purpose" principe vast te houden. Dual Purpose betekent dat het uitgangspunt in de fokkerij is dat er geen scheiding tussen uiterlijk (showtype) en werktype is of ontstaat zoals bij sommige andere retrieverrassen het geval is. Alle leden hebben toegang tot bijeenkomsten, bijvoorbeeld fokkerijvergadering, lezingen, clubdagen, werkdagen, wandelingen etc. Bovendien geeft de FRC 6x per jaar een prachtig clubblad uit in A4 en kleur, "DE FLATCOAT KOERIER". Hierin staat veel informatie en foto's. Alle leden mogen hier zelf ook kopij en foto's voor aanleveren.

Deze tekst is grotendeels gebaseerd op een artikel van de FRC. Voor meer artikelen en andere informatie: Flatcoated Retriever Club

Nr Bandje Geslacht Naam Geboorte Nu     
 
1 Geel Reu Be-No Yarbo van het LingeNest 320 gr 6340 gr
2 Rood Teef Balou Boyar van het LingeNest 280 gr 5240 gr
3 Blauw Teef Bengel Boyar van het LingeNest 280 gr 5360 gr
4 Oranje Teef Blues Boyar van het LingeNest 310 gr 6000 gr
5 Roze Teef Bica Boyar van het LingeNest 300 gr 5340 gr
6 Groen Reu Bono Yarbo van het LingeNest 300 gr 5820 gr
7 Lila Reu Boots Yarbo van het LingeNest 280 gr 5580 gr
8 Bruin Reu Bric Yarbo van het LingeNest 160 gr 5050 gr
9 Beige Teef Bibi Boyar van het LingeNest 250 gr 5360 gr
10 Grijs Reu Boris Yarbo van het LingeNest 250 gr 5870 gr
11 Lichtblauw Teef Barbouche Boyar van het LingeNest 330 gr 5200 gr

14 april 2018

Vandaag hebben we een nestwandeling en alle 11 pups zijn aanwezig. Iedereen heeft er echt naar uitgekeken en met prachtig weer erbij wordt het één groot feest met Floyd, Bono, Miko, Vinnie, Bo jr, Vesper, Bica, Claire, Lola, Sole en Balou! Naast moeder Bo is ook haar zus Loena aanwezig en Dazzle, huisgenoot van Bica, neemt het voortouw in de route.

Het blijkt bijzonder moeilijk de broers en zussen uit elkaar te houden...

Verzamelen lukt nog wel prima met 'puppies hierrrrrr'

De jonge zwarte bende vond de groep kinderen toch ook wel heel interessant... zeker door de hei hollen was heel bijzonder

Andere kleur?

Midden op de hei bij een mooie oude boom moet er toch zeker even een groepsfoto gemaakt worden.... dat is nog niet zo eenvoudig! Netjes op een rij zitten? Dat idee hebben we snel laten varen...

Na anderhalf uur strijken we neer op het terras naast het vliegveld en zijn de jonge honden nog niet uitgeteld.... een oor doet wonderen!

Soms wat gedoe omdat er van die brutaaltjes bij zitten die denken dat ze recht hebben op alle oren... zoals Balou die het van Floyd afpakt (vindt Bo namelijk wel altijd goed) en Bica van Miko... maar daarna weer lekker verder knagen.

Ondertussen bijpraten over het reilen en zeilen en hangende oogleden onder het genot van een drankje

We zitten heerlijk in de zon en met een tafel vol blijven we nog hangen voor de BBQ, niet gepland, wel gezellig!

Bram heeft een korte video van de wandeling gemaakt.

We hebben genoten en 's avonds nagenoten met twee ingestortte platjassen. Zoals Peter zei, we houden elke eerste zaterdag van de maand vrij voor zo een wandeling.... haha. Beetje veel maar wij staan open voor iedereen die een leuk wandelidee heeft, gooi maar in de groep! Geweldig dat jullie er allemaal waren, dank jullie wel voor dit feest!

 

 
Ons adres is Lingedijk 112, 4151 CP Acquoy. Ons telefoonnummer 0345-680012.

Wil je meer weten over het LingeBed, stel de vraag dan op het onderstaande formulier of stuur een email naar info@lingebed.nl.