Foyn Harbour en Neko

 
3 maart 2009

Om 6 uur worden we ons bed “uitgefluisterd” door Shane die de zonsopgang erg mooi vindt…we draaien ons nog een keer om. 7 uur ontbijten en om 8 uur stipt zitten we in de Zodiac voor een tocht van 2 uur door Foyn Harbour (in Wilhelmina Bay tussen Nansen Island en Enterprise Island) op een praktisch glad wateroppervlak met hier een daar (hout) sporen van de whaling factory en het gezonken schip. Het water is super helder en we zien grote groepen kril, veel voer dus ook minky whales! Ze laten maar weinig van zichzelf zien maar zo’n vin boven water met het bijbehorende geluid blijft natuurlijk spectaculair.

Aan boord bekijken we meteen de foto’s want het is voor het eerst dat ik een polorisatie filter gebruik. Gisteravond hebben een foto lecture gedaan van Jamie die het ook aanbeveelde.
Voor de tocht in Wilhelmina Bay (jaja, genoemd naar koningin Wilhelmina) rond Enterprise Island haal ik de filter eraf om het verschil te zien. We blijven rondcirkelen in deze baai waar verschillende Humpback whales liggen te slapen en anderen zwemmen. Vanochtend in de Zodiac had de groep van Shane het geluk er al twee tegen te komen maar nu is iedereen aan de beurt. Weinig staart gezwaai echter maar het geluid van hun spuiten tezamen met de vredige omgeving heeft iets heel bijzonders. Eigenlijk weet je niet hoe je het vast moet leggen, laten we hopen dat de film met de foto’s samen een goed beeld geeft…
Tussen wanden van ijs, rotsen en ijsbergen varen we naar Neko (genoemd naar het whale factory schip Neko) waar we rond half vier zullen zijn. Deze site is om stil van te worden (pinguins nemen het geluid wel over…wat een druktemakers!). Verschillende kolonies pinguins, en klim naar een uitzichtplaats met zicht op een gletsjer om u tegen te zeggen en waar iedereen uit een soort respect begint te fluisteren tegen elkaar.
Teveel om te zien en te bevatten, gewoon 1 groot feest! Bram filmt 1 ½ uur en ik neem 452 foto’s! Je gaat zitten en de pinguins struinen om je heen en enkele nieuwsgierigen proberen Brams statief te eten of mijn laarzen. We krijgen er geen genoeg van en zijn pas rond 7 uur weer aan boord.
Om 9 uur ’s avonds pas recap en briefing voor de volgende dag en het is erg gezellig. We nemen een fles wijn mee naar Steve zijn kamer en kleppen met een man of zes tot middernacht. Moeten we niet te vaak doen want de wake up call van Shane de volgende dag om half zeven komt hard aan…