Santiago

 
18 februari 2009

Rustig ontbeten en ons gelukkig geprezen dat wij alle tours gedaan hadden want het is zwaar bewolkt en er valt regelmatig een bui. Het vliegveld ligt om de hoek dus we gaan onze (via internet ingecheckte) stoelen ruilen voor ‘lange-been-plaatsen’ en nemen om half 11 gelijk onze koffers mee. Terug naar het hotel en nog wat aangeklooid tot het boarding tijd was. Rustige vlucht en een 20 minuten taxitrip (15000 pesos) naar hotel Orly in Santiago. Ziet er erg gezellig uit met een cafe/restaurant beneden met terras waar we een biertje drinken, plan voor morgen uitstippelen en een pizza delen. Het hotel ligt lekker centraal voor onze plannen; we hebben maar 1 dag Santiago. Prima kamer!

19 februari 2009

Prima kamer, prima bed, prima geslapen en prima ontbijt!
Op weg naar de kabelbaan heeft een hond weer een prima loopmaatje in ons gevonden maar we moeten hem bij de eitjes helaas achterlaten. We nemen een enkele rit naar boven (1300 pesos pp) en stijgen snel in het Parque Metropolitano de Santiago naar de Cerro San Cristobal. Boven op de berg een mooi kapelletje gewijd aan de Maagd van Santiago (met mooie ‘beelhouwwerken in de muur’ van het leven van Jezus) die ook met een immens groot beeld bovenop troont. Het uizicht is mooi maar slecht door de smog.

Je kan ook met een treintje naar beneden maar wij besluiten de zigzag route naar beneden te lopen (zien precies nog 2 mensen aldaar) en beginnen de snel dalende en zeer warme afdaling.
Via Bellavista naar de Plaza de Armas gelopen met de kathedraal en mooie koloniale gebouwen erom heen. Kunstenaars staan te kwasten, muzikanten leven zich uit en de meest dikke mensen eten nog een ijsje. We bekijken het allemaal vanaf een terrasje met verbazing en onder het genot van een sandwich (sandwish kan je hier ook regelmatig eten…)
Een bezoek aan de kathedraal is meer dan de moeite waard! Groot, indrukwekkend en zeker niet protserig, met prachtige ramen en schilderijen.
Door een oeverloos aantal winkelstraten naar de Plaza de la Constitucion voor het Palacia de la Moneda, het tegenwoordige regeringspaleis. Je kan de binnenplaats (gratis) bezoeken maar moet met je paspoort je eerst onderwerpen aan de nationale garde die je vervolgens zeker niet te lang op 1 plaats wil laten staan om een foto te nemen… en zo spectaculair is het niet!
En toen was het 4 uur en dachten we in een uurtje terug te lopen naar het hotel…kaartje was niet op schaal getekend. Nu, op de kamer, zijn we blij dat we gisteren eigenlijk al besloten hadden ook vandaag hier beneden op het terras te eten want door de afstand, de warmte en de smog zijn we helemaal total loss. Maar ach, het heeft toch ook wat om de stad in de oost-west as bijna helemaal over (!) het uitgebreide metro-net te lopen? We zijn ingechecked voor de vlucht van morgen (daar is ook alles mee gezegd want je hebt als je de eerste bent toch de keuze over zo’n 6 stoelen die nog vrij zijn…) en zakken we af naar koelere streken. Lekker!