Champagne

 
Maandag 8 oktober 2012

Heerlijk breed bed en een ruim ontbijt geserveerd door de burgemeester! Haha, dat kan volgens mij alleen in Frankrijk…
We rijden naar Langres (een van de 50 mooiste steden van Frankrijk roepen ze chauvinistisch) en maken daar een wandeling over de stadswallen waarbij we af en toe afdalen voor een kerk of klooster. Mooie stad!

In de Église Saint Mammès wordt Bram aangesproken door een sleutelmeneer met een schroevendraaier. Begrijpt dat hij hem niet verstaat en begint een hele uitleg aan mij te geven over de plotselinge verschijning van het Maria-kind beeld dat ongeschonden na een explosie opeens in deze kerk stond en de bewerkte deur met een door de barbaren onthoofde Saint Dizier die de barbaren op hun beurt Langres uitjoeg door met zijn hoofd onder de arm de poort weer binnen te lopen. Ik zou er niet op gekomen zijn en vraag me af of deze legendes ergens ook beschreven zijn…hij zwaaide wel overtuigend met zijn schroevendraaier…
Maar misschien was deze oudere meneer wel gewoon een nazaat van haar…
We steken in principe helemaal horizontaal over in vogelvlucht maar pakken de meest kleine en afgelegen weggetjes waar mensen ook vreemd opkijken als we langsrijden. Lijkt wel een puzzelrit! We komen aan bij de Abdij van Fontenay, een van de oudste kloosters van Europa uit 1118 in Romaanse stijl en vernoemd naar de fonteinen in de omliggende tuinen. Het geheel is mooi gerenoveerd en al jaren in het bezit van dezelfde familie van Edouard Aynard, een bankier en kunstverzamelaar die het in 1906 kocht van zijn schoonvader en het begon te herstellen naar oude waarde vanuit de papierfabriek die zijn schoonvader er van gemaakt had. Bram wordt geregistreerd omdat hij filmt met statief volgens de wens van de familie die even later lijkt te vertrekken met hun chauffeur. Mooi sereen geheel, mooie tuinen en stilte…de monniken hadden het nog niet zo beroerd… En nu valt ook dit (natuurlijk, wat niet zo langzamerhand) onder Unesco.
We rijden door naar Le Relais de Morvilles met een adres in Fresnes maar toch in Morvilles is…net zo dubbel als de eigenaar Guy. Onze reservering is niet doorgekomen en dat komt allemaal door internet volgens hem terwijl hij me toch gewoon een email ter bevestiging heb gestuurd. Ik laat hem het uitgeprinte model zien maar het zegt hem niks… enfin we krijgen volgens mij de meest uitgebreide kamer. Spelletje spelen met een wijnkeuze van meneer (daarna toch maar liever lezen met onze eigen wijnkeuze in onze ‘zithoek’ in de kamer, leve de picknicktas) en ’s avonds in een bomvol hok gegeten. Niet bijzonder en zeker niet ons idee van table d’hôtes! Prima geslapen en helemaal klaar voor het beloofde copieuze ontbijt! Nog nooit zo’n waardeloos ontbijt gehad, getoast stokbrood met marmelade brrr, en een miniglaasje Appelsientje. Hij deed er heel spannend over en maar zuchten en steunen ondertussen. Nee daar hoeft niemand meer naar toe…
Zondag 7 oktober 2012

We lopen een beetje voor op schema dus besluiten Château de Bussy-Rabutin te bezoeken. Krijgen zelfs nog korting als we de tickets voor Fontenay laten zien! Mooi symmetrisch kasteel met dito tuinen en prachtig ingerichte kamers met schilderijen op hout en linnen.

Via de meest onmogelijke plaatsjes langs de D wegen rijden we in noordelijke richting naar Riceys, die van die hele beroemde rosé! Het is net alsof er een bom ontploft is, geen mens te zien en alles dicht! In Ricey is vast wel iets open om te lunchen…niet dus… en we beginnen daar maar aan het 2e deel van de Champagne route richting Reims (in totaal maar 80 km) onder het genot van een echte Snelle Jelle. Ik besluit op dit moment voor deze trip eens het aantal gepasseerde dorpen te gaan tellen waarvan elders akte. Bram ontpopt zich als een ware gids en draait meteen een straatje in als er een bordje uitzichtpunt staat zoals bij
en
Ik begin me een beetje te vervelen en wordt er melig van alhoewel we er nog steeds over uit kunnen dat er werkelijk overal wijngaarden liggen van Pinot noir en Chardonnay. In de Elzas waren we al overdonderd maar hier slaan ze alle records alhoewel de omgeving verder ons veel minder aanspreekt dan de Elzas.
We komen aan in Bar-sur-Aube en nog steeds gebeurt er werkelijk niets om ons heen…en een beetje trek beginnen we wel te krijgen. Ingecheckt in het hotel en er blijkt 1 restaurant open te gaan om half 8! Dan maar een terrasje zoeken voor wat te drinken en wat erbij? Alles dicht behalve een groezelige kroeg aan de overkant waar we snel een biertje drinken. Centrum zoeken haalt ook niets uit, is er gewoon niet, maar er is zowaar een Turk open! Hij heeft een flesje wijn staan en noten. Dat wordt de late lunch of vroege borrel zullen we maar zeggen. Om half 8 staan we natuurlijk voor de deur van het restaurant en eten voor 11,50 een prima 3-gangen menu voor een weeshuis. Vroeg naar bed maar in deze saaie stad… Vandaag waren het 46 dorpen!

Maandag 8 oktober 2012

Deze dag was misschien beter achter gister geplakt qua planning alhoewel dat ook wel weer een beetje teveel kilometers waren geweest. Het is echt van dat sneue weer en we rijden richting Brienne au Château om het kasteel te bezichtigen. Helaas pindakaas, het is een psychiatrisch ziekenhuis geworden. We rijden door naar de Abdij van Clairvaux maar die gaat pas anderhalf uur later open. Gezien de troosteloze buitenkant lijkt dat nog niet eens een gemis te zijn en er mogen alleen groepen onder begeleiding van een gids mee naar binnen waar fotograferen en filmen streng verboden is.

We kachelen door naar Châlons sur Marne en eten bij de Total een werkelijk heerlijke sandwich voor we weer de D route vervolgen waar nou eenmaal werkelijk niets meer te krijgen is. In Epernay, een van de belangrijkste Champagne steden, vragen we een bezoek aan bij Moet & Chandon maar die zitten de hele dag vol. Prijzen zijn trouwens exorbitant voor een bezoek en een glaasje dus in de regen maar rustig begonnen aan ons laatste stukje Champagne route : Ay, Fontaine, wegomlegging bij Louvois waar Bram afwijkt van mijn navigatie en dus een onmogelijk stukje weg volgt…terug op de route naar Bouzy, Ambonnay, Verzy,Mailly-Champagne, Ludes, Sermiers, Chamery, Ecueil, Sacy en Ormes….allemaal met hun eigen druiven, wijngaard na wijngaard het houdt niet op.

Voor aan het einde van de 2e Champagne route hadden we zo leuk een routebeschrijving voor het Hotel Tambour uitgeprint maar de ellende begint al als we het ‘toegangsdorp’ niet kunnen bereiken door wegwerkzaamheden en veranderde wegen... We zitten midden in de spits rond de kathedraal en hebben geen clue waar we naar toe moeten dus de stad maar uitgereden. Weg gevraagd en we moeten de autoroute naar Parijs hebben en dan pas Reims centre nemen...tja en die oprit is afgesloten en we staan ongeveer een uur in de file! Niet getreurd, de mademoiselle heeft het me prima uitgelegd dus na een rotonde zijn we uiteindelijk uit de file en pakken de oprit aan de andere kant, de juiste afslag en rijden we eigenlijk vlot naar het hotel. Eten bij Chez Anita om de hoek en snurken!

Dinsdag 9 oktober 2012 – dag van de 62 dorpen

Niet zo’n hele denderende nacht in 1.40 breed maar als je bijtijds instort heb je natuurlijk altijd een lange nacht te gaan... Spullen in de auto en richting Champagnehuis Mumm om een bezoek aan de kelders te regelen...vol tot half 5 dus dat gaat het niet worden. Een klein Champagnehuis om de hoek, -Charles de Casanove, lukt dat wel om half 3 dus we gaan eerst de stadswandeling doen na een pain chocolat en croissant op het station. Naar windje en een beetje waterkoud maar gelukkig droog beginnen we bij meneer Colbert...wie weet wie het is mag het zeggen...en volgen zo een rondje door Reims met de kathedraal als absoluut hoogtepunt! Wat een beelden en weelde aan de buitenkant in tegenstelling tot de soberheid binnen van de zij-portalen en kleine kapelletjes.

Paleis Tau gaat bijna dicht...ja wel een beetje vroeger maar we moeten zoveel deuren dichtdoen voor de lunch...dus we lopen naar een terrasje voor een heerlijke chocola chaud.
Route vervolgd maar echt spannend vinden we het niet en gaan bij de Trois Brasseurs lekker laat lunchen en dan door naar ons Champagnehuis. Met een Amerikaans stel uit Arizona bijna een prive tour en een proeverij van een brut, rose en vieux (7 jaar).
Auto opgepikt bij het hotel en wonderbaarlijk snel de stad uitgekomen op weg naar de chambre d’hôtes van de laatste avond in Jadun door Bram gevonden. Beetje lastig te vinden in het dorp maar onze suite Lavende slaat werkelijk alles! Eigenlijk een deel van de bovenverdieping met een zeer ruime slaapkamer (met eindelijk een groot bed!), een salle (zaal) de bain, apart toilet en ook nog een ruime overloop met bureau en een deel van Jocelyne haar verzameling eierdoppen...
Jocelyne en haar man eten ’s avonds niet mee dus we zitten aan tafel met 6 Fransen die in de buurt werken, bijna onbegrijpelijk Frans praten en sociaal niet erg behept zijn. Korte sessie wordt het dus, afgezien van die grote berg rijst die nergens op sloeg. Morgen maar lekker weer zelf koken!

Woensdag 10 oktober 2012

Na een ruim ‘voorverpakt’ ontbijt rijden over de route national België binnen om bij Charleroi de snelweg terug te nemen. Rond twee uur zijn we thuis en blij dat het huis gewoon staat…