Jaipur

 
Maandag 28 januari 2013

Om 9 uur geen gids te zien die volgens hem te vroeg was maar volgens ons toch echt Indian time...en we beginnen bij de Hawa Mahal, Paleis der Winden, waar de 320 vrouwen van de maharadja het dagelijks leven op straat konden bekijken zonder gezien te worden.

We mogen aan de overkant bij een winkelier op het dakterras voor het mooie plaatje maar dan moet ik natuurlijk wel even in zijn winkel komen kijken. Hij woont eigenlijk in Venetië en is op de Albert Cuyp in Amsterdam geweest...heel apart. Ik zeg dat ik een hekel aan winkelen heb en dat we eigenlijk alleen op zoek zijn naar Nandi...die wordt spontaan gehaald. Dus nu hebben we onze opdracht binnen, een bronzen Nandi (wie gaat hem in de rugzak doen?) en de helft van zijn (fixed) prijs betaald in euro’s voor in Italië... Jaipur is weer wat je bij India denkt; chaos, vuil en stoffig, koeien op de weg, kamelenkarren en ook karren voor paard en os, samengebald in een groot toeterconcert en overal mensen!
In de rij voor de olifant bij het Amberfort, schommelend naar boven , maar zeker de moeite waard want dit fort met zijn prachtige zalen met marmeren vloeren, muren met mozaieken en vooral de Jal Mandir, Hal der Overwinning, met ontelbaar veel ingelegde spiegeltjes blijft een indrukwekkend geheel.
Tegelijk krijg je een mooi overzicht over de gigantische stadsmuur die tegen de omringende hellingen aangeplakt lijkt te zijn.
Lekker buiten lunchen en door naar het gigantische City Palace dat echter maar voor een deel te bezichtigen is en waarvan ook nog een deel door de huidige koning van Jaipur bewoond wordt.
We steken over naar Jantar Mantar, een uit de hand gelopen hobby van de koning, een groot observatorium waar ons ook nog even ‘de les wordt gelezen’ over ons sterrenbeeld. Voor een ieder die het wil weten is Bram een ingoed mens, altijd bereidwillig met zeer veel vrienden en ik ben de organisator in huis. We zijn voornamelijk gelukkig samen omdat we allebei in het water leven (zal maar niet zeggen hoe weinig Bram zwemt in de zomer). Beiden hebben we ook nog een grote carrière in het verschiet....we wachten vol spanning!
Onze gids vindt het allemaal maar wat minnetjes dat we niet naar zijn aanbevolen handicraftshop wilden (Bram blijft gewoon in de auto zitten zodat ik snel er door heen kon), niet de behoefte hadden aan de schilderijen en wapens in het City Palace dus neemt hij ons mee naar de Isar Lat, een toren met drie verdiepingen met een riant uitzicht over de hele stad. Jaipur kent ondertussen 4 miljoen inwoners en elke maand komen er 10.000 auto’s bij. Van boven af kan je beter zien dat de stad daar niet op gebouwd is en dit eigenlijk helemaal niet aankan...
Spelletje in het hotel, gegeten in het hotel, ons verbaasd over een Australier die drie dagen ziek was geweest na Varanasi en nu gewoon twee bollen vers ijs zat weg te werken en in een dreunende disco naar onze kamer voor verslag en lezen. Gelukkig stopte het om 10 uur!