Pushkar

 
Dinsdag 29 januari 2013

Muziek ging om half 11 dus gewoon weer door...ze zijn hier echt doof en het soort muziek is werkelijk niet om aan te horen!

Om 9 uur wacht Baldev ons op voor de trip naar het heilige Pushkar waar we tegen de lunch aankomen in Hotel Master Paradise met een simpele maar prima kamer. Ooit wel eens een badkamer gezien met de douche tegenover de wastafel zonder ook maar iets er om heen en een plateautje ernaast met douche gordijn, badkraan en handdouche? Volgens ons zijn ze gewoon vergeten het bad te plaatsen! Pushkar is een uitermate heilige stad die draait om het Pushkar Lake (dat ontstaan is uit de tranen van Shiva toen Parvatti zichzelf verbrandde) en dus compleet vegetarisch, ook geen eieren en zeker geen alcohol.
Droog dagje dus of je moet 6 km van de stad af gaan inkopen... Dus we lunchen, uitermate smakelijk overigens, veggi in het hotel en worden opgepikt om naar de Brahma tempel te gaan, de enige in India volgens de kenners.
Trap naar boven en fotograferen en filmen absoluut verboden. Hij gaat ’s middags om 2 uur weer open en dan is de shift ook voor de baba sadu die alle giften als bloemen en snoep (en natuurlijk geld) aanneemt (die beneden dan weer verkocht worden...soort van recycling zullen we maar zeggen.). We zijn net op tijd want er komt een hele horde mensen naar boven geklauterd die eerst de bel luiden en dan hun ‘rondje lopen’ langs baba. Onder het heilige zetel van Brahma liggen nog twee Shiva tempels. Afgezien van een paar horkerige Engelse toeristen die vinden dat ze er tussen moeten gaan lopen en lekker even moeten bellen is het een boeiend spektakel om te aanschouwen van de zijkant. De colorful bazar is ons te toeristisch en bieden net allemaal van die spullen waar wij in ieder geval absoluut geen behoefte aan hebben maar veel, toch wel heel vage, medetoeristen vinden het erg interessant. En dat terwijl ze al helemaal made in India uitgedost zijn!

Rond het meer zijn 52 aansluitende ghats maar er is helaas weinig reuring. Vanaf de ghats biedt het meer echter wel meer de sfeer en het idee dat we van te voren hadden van Pushkar, als rustig stadje.

Voor de rest is het 1 groot guesthouse/hotel/restaurant/bar gebeuren. Jammer, maar gelukkig horen we dat tijdens het kamelenfestival in november het hele stadje overlopen wordt door toeristen, meer dan de lokale bevolking zelf, dus we mogen nog niet klagen....
Langs een grote sikhtempel met Badev terug naar het hotel en lekker met een lassi lezen bij het zwembad. Uiterst ongezellig gegeten in het restaurant want nu was het binnen en toen kreeg Bram het koud, liep ’s nachts leeg en was ’s ochtends dus niet echt wat je noemt jofel. Ik meteen twijfelen aan de lassi, wellicht hadden ze het verdund met gewoon water, maar dat bleek niet het geval. De restaurantneus wist te vertellen dat het kwam door het verschil van temperatuur van overdag en ’s nachts hier in de ‘halve’ woestijn en dat zelfs de inwoners er regelmatig last van hadden als de verschillen te groot werden. Tsja, misschien is het gewoon omdat zijn darmen niet ontsmet zijn met een biertje? Toch maar aan de Iberogast, 20 druppels op basis van alcohol haha. Hopen dat dat morgen goed gaat tijdens de lange trip naar Udaipur...