Bundi

 
Vrijdag 1 februari 2013

Om 8 uur in de auto want we willen onderweg naar Bundi ook nog het fort van Chittaurgarh (wat Baldev natuurlijk niet weet te vinden...maar vragen kost niks) bezoeken. Het schijnt een van de meest imposante forten van Rajasthan te zijn en om het fort binnen te komen gaan we bergop eerst door 7 poorten voor we bij de hoofdingang, de Suraj Pol ( = zonnepoort) zijn. Het blijkt zeker de moeite waard!

Het fort dateert van 728 en werd gebouwd door Bappa Rawal op een brede natuurlijke kam en het eerste deel met de torens van Roem en Overwinning samen met de Mokalji’s tempel vormt een mooie start van de bezichtiging.
Even verderop de Samadhisvara tempel en Shiva tempel waar veel mensen uit de omgeving hun offers komen brengen aan de kokosnoothakkende sadu en nog ontzettend moeten opletten dat ze op de trap omhoog niet van hun bloemen en noten beroofd worden door de zeer brutale apen!
Aansluitend bezoeken we nog het Padmini Palace van Rana Khumba maar dat kan een ieder ook wel overslaan.... Het is ondertussen half twaalf voor we het plaatsje uit zijn en Baldev maakt met de gids in Bundi een afspraak voor 3 uur zodat we daarvoor nog even wat kunnen happen in de Haveli. Gaat hem niet worden want even later hebben we een klapband...tsja, wij en auto’s? Altijd wat mis! Er komt een reserveband uit de koffer met twee grote plakkers erin en geplaatst vertoont hij twee geweldige bubbels. Ach, we hebben in ieder geval veel bekijks on the highway…
Helemaal safe volgens Baldev maar hij rijdt wel extreem langzaam en mag van zijn baas onderweg twee nieuwe banden kopen. Toe maar! Duurt nog een kleine 100 km maar dan zitten we toch in een gribus waar we wel meteen geholpen worden. Terwijl de banden omgeruild worden ‘genieten wij in het stof langs de weg’ van de passanten.
Gelukkig heeft Bram nogal wat cash bij zich want Baldev komt tekort en een uurtje later rijden we door met twee nieuwe banden voor, voorbanden achter en die met die uitstulpingen weer in de kofferbak. Als je de rest van de weg naar Bundi ziet kan je alleen maar blij zijn dat dit de situatie is want dat hadden die plakkers niet gehouden! Baldev schijt peulen en verzoekt ons meerdere malen niks te zeggen tegen de gids want zij zijn als vervoerder ingehuurd en dan krijgen ze geen werk meer. Lekke band mogen we nog net zeggen, maar we zijn om 9 uur weggegaan en hebben zeker niet het fort onderweg bekeken...wat hij wil! Hij is zo nerveus! Om kwart voor vier in Bundi, ingecheckt in een prima Haveli en om 4 uur staan we klaar voor de gids en heeft Bram de goede dingen gezegd waar Baldev bij staat met een grote grijns. Hij blij, wij blij.
Bundi is relatief klein, een dorp noemen ze het met 105.000 inwoners en de sfeer is meteen anders. Geen oeverloze souvenirwinkels en bussen en omdat we aan de late kant zijn lopen we heel rustig door het prachtige Taragarh Fort met paleis.
Er wordt benadrukt dat er niets gerestaureerd is en alles dus nog puur natuur is...had niet vermeld hoeven te worden...maar het is toch heel duidelijk hoe mooi dit paleis tegen de berg aan geweest moet zijn. In het vrouwengedeelte (Chitrashala), dat nu onder de overheid valt, zijn nog prachtige muurschilderingen met het Radha-Krishna verhaal te zien waar we terecht komen via een ‘geheim’ trapje (wel eerst 25 Rs dokken haha) met een luik zodat we niet eerst weer een stuk naar beneden hoeven om weer naar boven te klauteren.
De koninklijke familie is naar een ander paleis in de stad getrokken in 1960 en drie jaar geleden is de laatste kinderloze koning overleden en het geheel wordt nu beheerd door een neef die in Delhi woont...is ook duidelijk te zien dat hij niet af en toe even de boel aanharkt of laat aanharken.... Een aap pikt een ketting uit een souvenirwinkeltje en dat geeft natuurlijk altijd een leuk plaatje.
Terug door de winkelstraatjes, over een groentemarkt met af en toe vreselijke open riool vlagen tussen je neusvleugels. Een trouwerij tussendoor, oeverloos veel heilige koeien (wat een leven hebben die!), steeds meer zwijnen en verschillende ‘fanfares’ die zich opstellen voor de trouwerijen van de dag. Bijzondere plaats met een mooi en bijzonder gelegen paleis cq fort! Terug naar de Haveli, spelletje, eten en lekker om half 10 tukken.