Sacred Valley

 
8 februari 2009

Bij Oregano Agency hebben we voor 30 sol pp een hele dag bustour door de Sacred Valley geboekt. Nog even geinformeerd wat het zou kosten om dit samen met een Amerikaans stel te doen maar dat kwam op zo’n $150 wat we alle vier toch wat te gortig vonden. Onderweg naar Pisac bezoeken we de volgens de gids authentieke markt, iedereen kent wel zo’n toeristen-geld-uit-de-zak-kloppen markt… Inbegrepen in onze boleto grande zitten de ruïnes van Pisac. Bram haakt af want zowel de trap in het begin naar beneden als de paadjes daarna omhoog zijn wel erg smal naast een diepe, diepe afgrond. Hij amuseert zich met mensen kijken en witte gezichten die terugkomen omdat het allemaal toch wel een beetje te eng was! Na Machu Picchu maakt het allemaal wat minder indruk natuurlijk maar als je ziet van welke berg de gebruikte stenen helemaal komen blijven al die Inca werken indrukwekkend. Veel is er overigens hier van de zonnetempel niet meer over… De gids Romulo weet ons te vertellen dat eigenlijk niet Bingham maar Romulo’s oudoom Machu Picchu heeft ontdekt en dat hij daarom daar een boek over heeft geschreven waarvan er slechts enkele nog te koop zijn (natuurlijk bij ons in de bus!). De Amerikanen in de groep vinden het heel interessant….

Terug naar beneden bezoeken we de zondagsmarkt in Pisac, deels toeristisch maar om de hoek ontdekken we de echte markt waar dan meteen de meeste toeristen ontbreken. We proberen de maiskolf met kaas, lekker maar erg vullend.
Door Calca komen we in Urubamba waar het steeds terugkerende buffet wordt geserveerd maar wij nemen met het stel Amerikanen (Charlotte en Matthew) ergens anders het menu van de dag voor 15 sol. De rest van de groep heeft dan ook $25-28 betaald voor de bustrip met lunch!! Verder is er niet veel te zien in dit plaatsje behalve de mooie diepe dalen met de rivier Urubamba ertussen.
De tocht gaat verder naar Ollantaytambo waar ik nog een behoorlijke klim maak naar de Citadel (zonnetempel) langs de vele (Inca) terrassen. De weg terug is smal en langs de rechte rotsen naar beneden maar goed te doen áls je geen hoogtevrees hebt. Bram smaakt het genoegen dat dit de laatste klim zal zijn die hij even laat passeren…dit is de laatste dag in Peru.
Op de terugweg doen we nog Chinchero aan waar temidden van de Royal Hacienda of Tupac Inca Yupanqui de mensen van Chinchero hun handwerk aanbieden. Ik vind een mooi alpaca vest. Terug in Cusco eten we bij het bij buitenlanders geliefde Jack’s Café, hetgeen ons in het hotel ook al werd aanbevolen. En terecht, Bram zijn juicy cheeseburger en mijn salami sandwich smaken overheerlijk! Wel even pittig om met volle maag daarna de klim naar het hotel in San Blas te maken…
Koffers herpakken en ja hoor, daar komt de knijp-zaklamp te voorschijn die we voor Titicaca niet konden vinden.