Wilpattu NP

 
Dinsdag 28 februari 2017 :

Sjors rijdt om half negen voor en is weer zo lief ons naar Schiphol te brengen. Bo voelt nattigheid, laat de rugzakken niet meer alleen en piept. Jan Willem en Ina zijn gisteren al gekomen dus zijn bekend en het gejank zal wel snel ophouden als ze zo in haar vertrouwde boomgaard gaat lopen. Al ingecheckt met nooduitgangstoelen droppen we onze bagage en kunnen bijna direct boarden. Vlotte vlucht met Jet Airways naar Mumbay met prima maaltijd en lekkere koude witte wijn...we zitten bijna aan de ‘bar’ met onze plaatsen. Chaotische transfer in India maar op tijd voor de laatste twee uur naar Colombo waar Seranga ons opwacht om half vijf in de ochtend….

Woensdag 1 maart 2017 :

Surranga pikt eerst Mahesh op die uitgezwaaid wordt door zijn vrouw, ze moet hem immers 4 weken missen omdat hij de hele tour met ons gaat doen. Bij Suranga thuis zet zijn vrouw Ceylon thee en met de lemonbanana erbij voldoet dat op dit moment prima als ontbijt na de gemiste nacht. Het is ongeveer twee uur rijden naar Dolphin Beach Village op het schiereiland van Kalpitya. Een uurtje later is het eerste onverwachte bezoek aan de Temple of Muruga, een broer van Ganesha. De pauw (Monara) is zijn transportmiddel en naast een mooi zwart pauwenbeeld tegenover Muruga, als Nandi tegenover Shiva, zijn overal pauwenafbeeldingen en beeldmarken te zien.

Na pinnen en water inslaan arriveren we bij onze kamer voor vannacht, heel eenvoudige bungalowtje met fan praktisch op het strand maar prima voor ons...alleen die grote windturbine er pal naast baart ons een beetje zorgen... De eigenaar is naar Negombo en een vriend neemt waar dus alles gaat een beetje amateuristisch...natuurlijk geen idee hoe het met de eigenaar zelf zou zijn haha… Van 10 tot 1 geslapen en de om één uur bestelde noodlelunch liet tot 3 uur op zich wachten maar was heerlijk. Met als kers op de taart passerende dolfijnen!
Gesettled op het strand aan de branding met e-reader, stukje wandelen maar toch nog wel erg duf en warm. Honden houden ons gezelschap, net alsof je thuis bent… De fitness ruimte vinden we niet echt uitnodigend!
Om half 8 garnalen als diner, samen want er zijn verder geen gasten...tot gisteren zat het twee weken vol…?! Nog even douchen en slapen. Morgen half zeven ontbijt en daarna op 'dolfijnensafari'!

Donderdag 2 maart 2017 :

Om kwart over zes op voor het ontbijt om half zeven...oh nee, wordt zeven uur want we moeten nog even de ‘interimbaas’ wakker maken. Rekening gecorrigeerd van 40.000 naar 4000 en opgepikt door Mahesh. Kort stukje naar de boot, weer een heel gedoe van het wildlife kaartje dat ergens anders gehaald moet worden maar dan de rustige zee op...tot 10 minuten varen en dan gaat het bootje behoorlijk tekeer. Nergens dolfijnen te zien dus weer een andere koers en bingo! Eigenlijk overal dolfijnen en door de behoorlijke golven en onrustig wateroppervlak zie je waarschijnlijk maar een heel klein deel! Voor en naast de boot, kleine ruggetjes, grote ruggen en af en toe een salto of een spinner. Vrij klein dolfijntype, spinners, bekend om hun tuimelingen en capriolen boven water. Geweldige trip met op de terugweg nog een toegift van een wat meer geconcentreerde groep!

We worden op het strand gezet en de boot vaart terug de zee op om vaart te maken en de boot gewoon het zand op te knallen!
Door richting Wilpattu National Park en meteen een wijziging aangebracht in het programma omdat volgens Mahesh het dorpje te duf is om een middag door te brengen. Allemaal lintdorpjes met aan beide kanten van de weg veel zoutbaden en zoutbergen.
Wij rijden door naar Wilpattu Dilsara Holiday Resort, een heel groot resort met drie kamers en twee zeer vriendelijke mannen die de boel runnen.
Gingen meteen thee zetten maar konden geen lunch regelen...overigens wel meteen afgesproken wat we vanavond gaan eten want per slot van rekening is het hier (bijna overal) halfpension.
Lunchen op het terras bij Leopard Den in Pahalamaragahawewa (jaja, zo’n naam voor zo’n durp), op zoek naar een pak sap voor de lunch morgen (hele opdracht hier!) en om twee uur in de safari auto. We hebben Mahesh gevraagd of hij het leuk vindt om mee te gaan en hij neemt voorin plaats als spotter. We zitten 5 km vanaf de ingang van het park dus zijn zo binnen (13.300 RSL) in een prachtig woud! Meteen een kudde damherten en prachtige bee-eaters waarna eigenlijk al heel vlot de lippenbeer zich laat zien. Ongeveer een jaar oud heeft deze (slotbear) beer er totaal geen problemen mee dat we net naast hem staan.
Hij doet een paar stappen om dan door een struik te snuiven en stuiven op zoek naar insecten en ander klein spul. Loopt rustig om de auto heen om bijna verrast achteraan weer te voorschijn te komen.
We nemen alle tijd en genieten van het moment zonder andere toeschouwers.
Droogte heerst duidelijk al en de waterplaatsen staan grotendeels droog. Veel vogels, sambors, leguanen en varanen in een prachtige omgeving. Genieten ten top!
Rond 5 uur nog een uitstap aan een meer met van die brrr krokodillen en terug naar de uitgang voor het hek sluit om half zeven. Een jeep voor ons is gestopt voor een luipaard gespot door de gids maar die ze zelf niet kunnen zien in de bosjes. Met verrekijker net te zien maar we manen de chauffeur aan naar de gate te vertrekken om een boete en erger een maand rijverbod te vermijden. Op onze terugweg komen er nog 4 volle safariwagens het park ingescheurd (met de bus aangekomen) om nog even anderhalf uur safari te doen. Smalend lachen hun chauffeurs dat ze 5 km het park inrijden en dan omkeren...gelukkig hoeven wij niet zo! Ach, zelfs de weg het park uit heeft prachtige plekjes.
Onze 'mannnen' hebben wat bier gekocht én koud gelegd en ook voor een lekkere uitgebreide kipcurry gezorgd.
Het smaakt prima en met Mahesh nemen we even het schema door dat nogal afwijkt van het schema van Suranga. Morgen een hele dag safari en vanaf dan bekijken we het programma van dag tot dag. Bijtijds erin want morgen staat de auto om half zeven voor…

 
Vrijdag 3 maart 2017 :

Na een zweetnacht op een polyester laken schrikken we ons rot als de heer des huizes twee keer hard op de bel drukt...en verdwijnt. Enfin, we zijn in ieder geval op tijd als Layre voorrijdt met zijn safari auto voor een volle dag in Wilpattu NP. Komen de heren nog even met thee aan..gelukkig heb ik stootvaste Hutegrut thermobekers mee! Ontbijt en picknick onder de arm en als een van de eerste in het park. Het is nog een beetje heiig en vochtig fris maar mooi met de opkomende zon en de stilte. De spotted deer springen nog een beetje schichtig weg maar voor het eerst zien we ook de bontgekleurde haan, het symbool van Sri Lanka. Mahesh is er helemaal weg van, hetzij wat minder van het saaie bruine hennetje. Ook zijn we nog getuigen van hun territoriumdrift!

Even later staat er een wagen voor ons stil, er zit een lippenbeer in de struiken. Het duurt hen te lang dus ze rijden door en de beer klimt de boom in. Layre zoekt een goede observatieplek en even later komt de zwarte knuffel de boom uit en gaat rustig overal lopen snuffelen en snuiven. We volgen hem elke keer weer een stukje met de auto en hij stoort zich nergens aan, hij komt nieuwsgierig naar de auto toe.
De pauw is ook wakker en begint zijn show maar heeft niet in de gaten dat het vrouwtje reeds verdwenen is…
Elke keer weer dezelfde paden door richting waterplekken en open stukken…
...en dan, luipaardsporen op de weg. Net als in Afrika de leeuwen doen en in India de tijders, lopen luipaarden graag op de zandpaden. Zeker lekker makkelijk! We volgen het spoor om te kijken of het niet ergens de bush ingaat en dan loopt hij opeens gewoon voor ons, kijkt even om maar we zijn duidelijk niet interessant genoeg.
We volgen zijn gracieuze loopje maar hij loopt tegen twee andere safariwagens aan die in de achteruit moeten. Het luipaard heeft geen haast en gaat zichzelf eerst rustig zitten wassen.
Wat een prachtig, lenig dier. Hij laat zich nog even zien in de alerte 'ik hoor prooi' stand en toont zichzelf daarmee in optima forma. We zijn onder de indruk.
Even verderop is de picknick plek voor lunch en daar verzamelen zich een auto of zes, hetgeen de apen in de omgeving zien als één groot bedel/diefstalproject. Zelfs onze afvalzak wordt gepikt en hoog in de boom gedesillusioneerd! onderzocht...helaas geen resten dus laat maar vallen. Net als ik hem wil oprapen wil een tweede ermee aan de haal maar een gogogo roepen helpt en het afval is weer van mij. Anderhalf uur pauze aangezien het wild ook aan het tukken is in deze warmte blijft lang dus Bram gaat lezen en ik heb een korte siësta...heerlijk!
's Middags blijft het een beetje saai op wat arenden en mooi gekleurde vogels, paar maal een verraste mongoos, een Sarp (elandgroot hert) na.
Totdat Mahesh een grote stier olifant spot en ja hoor, hij komt het pad op en gaat lekker voor ons uit banjeren. Eén groot feest dus deze dag en alles gezien wat we wilden zien.
Het is nog anderhalf uur terug naar de toegangspoort en de lucht wordt steeds donkerder. We komen de bekende 'anderhalf uur safari rijdende busclienten' tegen die duidelijk uit de regenbui komen en waarvan de auto's al volledig dichtgemaakt zijn en dus geen beeld hebben. Wij hebben ondertussen de voorkant dichtgemaakt en schuiven een beetje heen weer om de regen te ontwijken. Het is donder en bliksem, er valt veel water en blijkbaar komen dan de schildpadden allemaal te voorschijn om uit de gaten in de weg als uit drinkbakjes te drinken.
Bij onze mannetjes drinken we een biertje, Mahesh pakt een douche, wij maken een foto van onze spa
... en we zijn op weg naar Anuradhapura over een donkere drukke weg met genoeg wegpiraten. Het hotel ziet er nieuw en schoon uit maar heeft niet echt een restaurant, laat staan iets anders te drinken dan water. Mahesh stelt voor om voor de twee komende nachten te verkassen naar Margosa Lake Resort en daar heeft hij ook een chauffeursonderkomen. Zo gezegd zo gedaan, kan blijkbaar makkelijk in Sri Lanka en Surranga heeft alles snel omgezet en geregeld. Prima verandering dit hotel dat Surranga overigens als eerste had genoemd… Om 8 uur zitten we aan tafel op het terras aan de tuin voor een prima diner (alles is hier halfpension) en maken een plan met Mahesh. We gaan morgen de oude stad niet per fiets verkennen want daarvoor is het veel te warm, te lastig om de weg te vinden en kost het dan veel te veel tijd en inspanning om daarna nog iets te gaan doen. Mahesh gaat ervoor zorgen dat we alles zien! We zijn benieuwd...goed begin is al dat we niet om half zeven weg gaan maar om 9 uur haha.