Dambulla

 
Mahesh wacht bij de auto op de agent terwijl wij de Rotstempels van Dambulla gaan bezoeken. Het is vreselijk warm en het zijn erg veel trappen.

Eindelijk bovenaan schoenen uit en bijna je voetzolen verbranden...vraagt een neus achter een tafeltje om je kaartje. Doe maar twee. Nee zegt hij, die moet je beneden kopen! Nergens een ticketoffice te zien! Maar hij strijkt met zijn hand over het hart, vindt hij, en zegt dat hij heel vriendelijk is en wil bellen naar beneden om voor extra geld twee kaartjes te laten brengen. We gaan terug zegt Bram, wat zijn dat voor praktijken...voor mij hoeft het niet meer. Ook een beetje zonde dus ga maar halen voor die 200 RPS. Hij vond het blijkbaar te gemakkelijk gaan want de volgende twee dames zonder kaartje vraagt hij al veel meer. Het blijkt dat het entree heffen vorige maand is ingegaan. Overigens hebben we toen we weer beneden waren de kassa nog steeds niet gevonden! Het blijkt gelukkig meer dan de moeite waard.

Toen de Tamils de hoofdstad Anuradhapura bezetten vluchtte koning Valagam Bahu naar de grotten van Dambulla van waaruit hij in 103 v. Chr. Zijn hoofdstad wist te heroveren. Uit dankbaarheid liet hij de grotten ombouwen tot tempels die later door verscheidene koningen met 153 beelden werden verfraaid. Onze een overhangende rotswand is nu een soort van galerij met vijf rotstempels waarvan wij de tweede en de derde absoluut de mooiste vonden. De eerste, relatief kleine tempel bevat een liggende boeddha, 13 meter lang en uitgekapt in de rots.Aan zijn voeten een staande en een zittende Boeddha. De wanden en plafonds zijn in alle tempels beschilderd en de oudste muurschilderingen zijn ruim 2000 jaar oud en in goede conditie.

De tweede rotstempel is geheel handmatig uit de gehouwen en erg groot. Hier zijn zittende, staande en liggende beelden te zien van Singalese koningen, hindoegoden en vooral Boeddha te zien. Vooral Shiva is erg bijzonder.

Van de derde grot is het plafond geheel bewerkt met duizenden afbeeldingen van Boeddha en er zijn beelden van Vishnu, Brahma en een houten beeld van Kirti Sri Rajasingha, de laatste koning van Kandy.

De vierde grot bevat mediterende Boeddha's en de vijfde een liggende met Boeddha's in meditatieve houding ernaast.

Echt een hoogtepunt in onze reis tot nu toe! We rijden verder richting Matale, dé kruiden- en specerijenstreek en bezoeken de kruidentuin Luckgrove, ook voor traditionele geneeskunde. We krijgen een rondleiding van een zeer aangename meneer met humor die eigenlijk vindt dat wij alles al herkennen voor hij het heeft uitgelegd. Dit wordt dus de laatste tuin in deze zin voor ons! In de winkel shoppen we nog een beetje maar bij de kassa blijkt het uit de klauwen gelopen te zijn en we houden nog een paar potjes over waaronder zuivere aloë vera die mijn 'oogprobleem' in één dag oplost!

Het begint een beetje te schemeren, in de kruidentuin werden we al aangevallen door muggen, en we gaan in de rij staan om Matale in te komen. Het is vandaag volle maan en dat wordt ruim gevierd en in Matale is het ook nog een het jaarlijkse Ther festival voor de god Aman. We komen de stad stapvoets binnen en Mahesh weet ook niet precies waar het is. Gasten speren over het algemeen meteen door naar Kandy en blijven hier niet overnachten. We slapen in Dad's Holiday Home en het is Dad die ons op de brommer komt zoeken om de weg te wijzen. Geweldige gastheer vanaf het begin en ook Mahesh is hier van harte welkom in een slaapkamer met 5 dubbele bedden en voor een maaltijd. We zitten weliswaar alleen te eten want de andere kamers zijn bezet door festivalgangers en die eten bij de tempel. Dad tovert nog een fles en een blikje bier tevoorschijn...eigenlijk verboden bij volle maan en zeker tijdens het festival. Mahesh schuift aan voor zijn vegetarische mie en we krijgen een discussie over het programma. Mahesh hanteert een programma waar dingen in staan als houtsnijfabriek, traditionele dans, edelstenenmuseum enz waar wij nooit om gevraagd hebben en geen zin in hebben. Wij hebben twee jaar geleden al een programma ingediend en dat is goedgekeurd en nu willen we dat gewoon uitvoeren. Enfin, lang puzzelen (ook omdat de auto geruild moet worden in Negombo) en bellen met Suranga geeft eindelijk duidelijkheid en we kunnen ons programma, beetje omgegooid, gewoon uitvoeren. Voor ons doen laat naar bed in een heerlijk bed!