Kataragama

 
Zondag 19 maart 2017 :

Half negen in de auto onderweg naar Kataragama voor de ceremonie om half 11. Keurig om 10 voor de ingang van het grote tempelcomplex waar de heersende tempel gewijd is aan Skanda. Daarnaast een tempel van Ganesh en daar weer naast een boeddhistische tempel. Ze doen hier allemaal niet zo moeilijk en alle drie worden in één ceremonie tegelijk meegenomen, waarvan Skanda wel de meeste aandacht krijgt.

We bekijken eerst de tempels op zich want na de ceremonie gaan ze dicht.

Alle drie niet uitgesproken bijzonder en niet veel tijd want buiten begint de muziek en een danseres al.

Sommige omstanders gaan bijna in trance mee staan dansen, een vader neemt zijn baby in de armen en doet een dans vol buigingen en nederigheid (voor het kind moet het bijna een zweefmolenervaring zijn) en mensen erom heen staan in gebed. Een groep rondspringende mannen met hun eigen muziek komt er dwars doorheen en er worden touwen voor de tempels gespannen en een meter of tien ervanaf. Mahesh, Hindu, gaat de tempel van Ganesh in en zegt ons te blijven staan waar we staan...met gevolg dat we de enige twee zijn tussen de twee gespannen touwen in. We hebben veel bekijks maar alle tempelbewaarders vinden het prima dat we er staan en de aanwezige filmploeg blijft ons maar filmen. Beetje bizar...als er iemand onder de touwen doorgaat wordt hij meteen teruggefloten.

Als alle plechtigheden geweest zijn in de drie tempels vraag ik me af waar alle gelovigen gebleven zijn...de rijen voor het offer brengen begint aan de achterkant van de tempels...daar dus.

Grote schalen met fruit, bloemen en geld worden naar binnen gebracht waar het geld eruit gehaald wordt en de rest gaat weer mee naar buiten waar het opgegeten wordt (of aan ons aangeboden) of gewoon mee naar huis gaat. Bij de tempel van Ganesh wordt melkrijst met suiker aangeboden, bij de tempel van Skanda is het rijst met groentencurry. Mensen ontvangen het in hun handen, een palmblad of in een plastic zakje en ook hiervan wordt ons meerdere malen aangeboden.

De mensen laten ons in alles voorgaan en hebben allemaal een grote glimlach voor je in petto. Wederom een bijzondere en aparte ervaring. Bij het verlaten van het complex nog een hele rij kokosnoten die na gebed kapot worden gegooid voor geluk en gezondheid.

Opvallend ook alle kinderen in mooie lichtgele jurken en broeken/overhemd die op het riante plein voor de tempels zondagsschool hebben. De aandacht wordt even afgeleid als we langslopen en ze willen allemaal op de foto… Onbegrijpelijk dat er naast ons nog slechts 3 toeristen zijn, het maakt het geheel wel heel mooi puur!

Lekkere noodlesoep en fried rice als lunch en door naar de Kataragama Homestay...lovende reviews op internet en de twee jonge stellen die voor de twee kamers zitten vinden het ook prima maar het bed is erg klein met een soort koepelklamboe erboven. Klinkt een beetje decadent maar het geheel noodt niet echt uit om twee nachten te verblijven. Een blik stroopwafels maakt een boel goed bij de eigenaresse als we het uitleggen dat we ons niet twee nachten gaan opvouwen binnen een klamboe. Mahesh belt Suranga die snel een ander prima hotel regelt in Tissa.