Yala NP

 
Om twee uur staat daar de jeep klaar om ons voor een middagsafari te brengen naar Lunugamvehera NP wat we eigenlijk gepland hadden als dagsafari voor morgen ipv Yala omdat dat park zo druk schijnt te zijn. Onze jeepchauffeur zegt dat dat park te klein is voor een dagsafari en we veranderen dus weer naar een middag dit park en morgen toch een dag Yala...wellicht is het op maandag iets rustiger. Goede keuze want alhoewel het een heel mooi en weer heel ander park is kan je nou niet echt spreken van een weelderig afwisselend dierenrijk. Ze zullen er wel zijn maar qua zicht blijft het beperkt tot 1 hele schrikkerige olifant, 1 wild zwijntje, buffels die in het water hangen, groepjes damherten en reeën, mangoesten, een varaan, een tortoise.

Wel heel bijzonder was het grote meer met alleen maar dode wittige bomen, beetje spooky, met enorm veel arenden in die bomen. Toch blij dat we ook dit park gedaan hebben.

Terug naar het hotel, een uur rijden, waar ik lekker even een frisse duik wil nemen na een plakmiddag. Mooi schoon zwembad maar het water is gewoon warmer dan een bad! Mahesh zei al dat het water niet gechilled was haha...nou, Bram kan er morgen zo in...ik heb daarna nog maar even een frisse douche genomen in gezelschap van een kakkerlak. Lekkere soep, rijst-curry voor Bram en gebakken vis met gekookte groenten voor mij...nee, ijsje doen we maar niet, we hebben ons systeem nog steeds goed op orde en willen dat graag zo houden!

Nog even lezen en typen en dan licht uit; morgen om 5 uur vertrekken voor de dagsafari in Yala!

Maandag 20 maart 2017 :

De wekker gaat om kwart voor vijf en om vijf uur zitten we met ontbijt in de jeep...rest van het hotel slaapt nog. Het filerijden begint al in het donker terwijl het park, en dus de ticketoffice, pas om 6 uur opengaan. We hebben ons erop ingesteld dus kan het gewoonweg niet tegenvallen.

Om vijf over zes heeft onze chauffeur de kaartjes te pakken en staan we weer in de rij om ze af te geven bij het checkpoint. En dan volgt er een soort race wie er voorop mag rijden over een bar slecht pad waarvan het middelste deel niet berijdbaar is en elke jeep dus schuinhellend aan de kant rijdt. We worden er een beetje melig van, zo veel betalen om te racen op een slechte weg, wie verzint dat?

Onze jeep kan zich de tijd van schokbrekers waarschijnlijk niet meer herinneren en we worden ongelofelijk door elkaar geklutst...erger is, er is eigenlijk niets te zien. Als alle jeeps om ons heen zich verzamelen op twee paden en wachten op het luipaard dat ergens in het blok bos ertussen zit is het voor ons helemaal klaar en vragen we om gewoon door te rijden. Vanaf dat moment wordt het eigenlijk een stuk rustiger en vanaf 9 uur is de eerste hoos alweer naar huis. Wij niet, wij gaan de hele dag.

Ik zie een luipaardspoor op het pad maar de heren voorin zeggen dat het vast van een buffel is...even later zien zij een luipaardspoor op het pad en honderd meter verder loopt een groot, donker model. Elegant als gewend, af en toe afwachtend en niet veel verder loopt hij het bos weer in...meteen uit zicht met zo’n camouflagepak!

Verder nog wat bambi's, wilde zwijnen, meevliegende bee-eaters (blijven prachtig), grote krokodillen maar het is echt het park van de waterbuffels die bijna overal in een plas heerlijk liggen te dweilen. In de verte staat een grote olifant in het water tussen de lotusbloemen.

Bram denkt al de hele tijd branding te horen en dat klopt! We zitten vlak bij zee en gaan pal naast het strand lunchen op de fundamenten van een safarihuis dat weggevaagd is door de tsunami van 2004. Er zijn hier in het park 47 mensen omgekomen tijdens hun bezoek en vreselijk veel dieren zijn verdronken.

De chauffeur heeft een prima rijst met curry mee, watermeloen en bananen. Daarna nog een uur rust vanwege de warmte (het zandstrand is loeiheet!)en ik gooi de stoel plat en heb een heerlijke siësta, Bram heeft zijn e-reader mee.

's Middags worden beter berijdbare paden genomen en komen we veel meer dieren tegen en heel veel vogels. Overal zijn mooie plassen met lotusbloemen, waterbuffels en ook worden we getrakteerd op het badderen van twee reuze tantes olifant met de kleine neef of nicht.

Het filerijden van de jeeps deze keer vol met Chinezen met hun monddoekjes voor is weer begonnen en wij rijden langzaam (weer zwaar hobbelend) het park uit met af en toe een uitstapje naar een lagune richting zee.

Tevreden dat we toch ervoor gekozen hebben om ook naar Yala te gaan wat toch het meest populaire park is rijden we terug naar het hotel en spoelen lekker al het stof weg in het zwembad. Wel bijzonder dat als je aan het zwemmen bent je gevraagd wordt wat je vanavond wil eten haha… Nog even een extraatje vogels van Yala…