Negombo

 
Zaterdag 25 maart 2017 :

Prima ontbijt en om negen uur vertrokken in noordelijke richting met verschillende stops onderweg tot eindpunt Negombo.

Het Tsunami monument in Ambalangoda staat op de plaats waar de tsunami aan land kwam...1470 mensen vinden de dood, de meesten zitten op dat moment in een trein…

Eigenlijk niet zo ons ding maar we willen toch even langs de Moonstone mijn. De echte maansteen komt immers alleen uit Sri Lanka, zegt men. We lopen langs de dikke mercedes van de baas naar een actieve mijn op dit moment. Elke keer als hij uitgeput is wordt een nieuwe mijn gezocht. We hebben nogal onze twijfels over het feit of ze hier nou echt gedolven worden gezien de capaciteit van de drie oudere heren…

Van de mijn naar de slijperijen en natuurlijk naar de winkel. Ik zoek een paar oorknopjes uit met een maansteentje maar bij het zien van de prijs ad $450 bedenk ik me dat ik daar wel heel veel andere mooie souvenirs van kan kopen!

De volgende stop is de Schildpaddenboerderij in Kosgoda. Een gids leidt je rond en geeft interessante uitleg bij dit goedlopende beschermingsproject. De toegangsprijs is hoog maar nodig om de boerderij in stand te houden.

Ook gewonde (door visnetten), mismaakte en albino schildpadden die in de natuur geen overlevingskansen hebben worden hier gehouden.

In Bentota een kort bezoek aan Galaptata Vihara.

Lunch aan rivier in Bentota bij Aida Restaurant...prima plekje op de wind

Tussen Bentotoa en Beruwela ligt de Kande Vihara, een bijzonder model tempel met trappen naar beneden en boven en nieuwe muurschilderingen in reliëf. Een kaartje hoef je niet te kopen maar wel kiezen voor hoeveel je wil doneren. Het wordt 2x 100, dan krijgen we een wit bandje van één van de jonge monnik die een gebed prevelt terwijl het omgeknoopt wordt. We maken de jonge monniken helemaal gelukkig met voor allemaal een rolletje snoep en klompjes voor de leider. Vervolgens wordt onze aanwezigheid gemeld door de speakers. Luistert iemand? Met naam en al maar zelfs Mahesh reageert niet.

Een kort bezoek aan de Ketchimatai moskee (Kachchimatai) in Beruwela waar ik als vrouw natuurlijk niet in mag. Bram hoeft meteen ook niet. De moskee ligt op een prachtig punt met uitzicht over de haven. Een ongelofelijke zeur biedt zich aan als gids maar dat is niet nodig. Hij blijft volgen met een verzoek om donatie voor het naastgelegen weeshuis voor kinderen die wees geworden zijn door de tsunami. Eindelijk heb ik dus een goede bestemming gevonden voor de grote zak tandenborstels die ik al de hele tijd meedraag. Denk dat hij liever geld had gezien voor in zijn eigen zak en deze niet zag aankomen haha… Hij brengt ze wel meteen naar het weeshuis overigens. Tja wat moet hij nou met 50 tandenborstels met pasta?

Nog een hoogtepunt op het eind van de dag bij de drukke Gangatilata Vihara in Kalutara waar de diensten elkaar opvolgen. We zijn de enige toeristen en worden vriendelijk toegelachen.

Doorsteken naar snelweg...prima (tol)weg en om 6 uur bij Lanka Huts natuurlijk via wine shop. Surranga staat voor ons onverwachts voor de deur...we voelen ons een beetje overvallen door de vraag of de trip helemaal ok was en de melding dat op zondag alles in Negombo dicht is. Morgen dus geen auto, Mahesh een dagje vrij en wij ook. Lanka Huts is geweldig. Schuifdeur open en je staat op het strand aan de Indische oceaan. Heerlijk gegeten bij Coco beach op het strand.

Zondag 26 maart 2017 :

Vandaag een heerlijk vakantiedagje zonder vroeg op...half negen lekker uitgebreid ontbijt met voetjes in het zand…

lezen, lezen, zwemmen, lunchen bij Jet Wing hotel twee deuren verder op het strand…

lezen, herpakken voor terugreis, lezen, zwemmen, zonsondergang, weer lekker eten bij The Coco Beach, inchecken en slapen met de branding op de achtergrond. Het leven is verrukkulluk!

Maandag 27 maart 2017 :

Na weer een uitgebreid ontbijt op het strand vertrekken we rustig naar Negombo. Een laatste dag sightseeing is nooit echt aan ons besteed, we hebben dan al zo veel gezien en beleefd. Maar we moeten toch de stad van Mahesh bekijken en hoofdstad Colombo als uitsmijter. We beginnen met de 'thuistempel' van Mahesh, vlakbij de school van zijn kinderen. Gewijd aan Ganesh en zonder bezoekers…

Negombo heeft de bijnaam 'Klein Rome' dankzij het grote aantal rooms-katholieke kerken. De St Mary's Church is de grootste kerk van de stad en staat in het centrum. Vanaf 1874 werd er vijftig jaar over gedaan deze kerk te bouwen en hij is bekend om het kleurrijk beschilderde plafond en de albasten beelden. Binnen mag er niet gefotografeerd worden helaas...van buitenaf lukt dat maar een beetje.

De grote, dagelijkse vismarkt van Negombo vormt de belangrijkste bron van inkomsten. In het overdekte deel wordt de vis rechtstreeks aan de klanten verkocht.

Op het strand ligt vis te drogen. Hier wordt ook de vis schoongemaakt, gewassen en in vaten met zout opgeslagen.