Colombo

 
Op naar Colombo. Wat een auto's, mensen en drukte! Mahesh parkeert bij het immense busstation en wij gaan op zoek naar de Hollandse Wolvendaalkerk. Alhoewel we een paar keer de weg vragen en die gewewezen wordt komen we hem niet tegen. Wel de jami-ul-Alfar Moskee aan de New Moor Street met rood en wit gestreepte bakstenen uit 1909.

Mahesh stelt voor om langs de belangrijkste bezienswaardigheden te rijden, goed plan zo'n laatste dag in de warmte. We rijden van wijk naar wijk te beginnen bij Pettah, de vroegere woonwijk van de Hollanders. In Sea street staan driee (gesloten) Hindotempels naast elkaar waaronder de Kadhiresan Tempel waar de rijversierde wagen met het beeld van god Skanda wordt bewaard dat tijdens het Vel-feest in processie wordt rondgereden.

De boedhistische Gangaramaya Tempel heeft een vredige dependance in het wateren steekt een beetje schril af tegen de wolkenkrabbers erachter. Er zit een illegale kaartjesverkoper met zijn tafeltje...

Aan de overkant is de hoofdtempel waar geen kaartje voor hoeft gekocht te worden. Heel vreemd zit deze tempel in elkaar met afdelingen die meer een museum lijken of een winkel. Het is er druk en ook vinden hier huwelijksceremonies plaats.

Langs het parlement waar we niet eens mogen stoppen, wat Mahesh natuurlijk gewoon doet en mij eruit laat…

naar Independence Memorial Hall, in de stijl van de oude audiëntiezalen van de Singalese koningen.

Het is een langwerpige open zuilenhal waarvan het dak wordt gedragen door vijftig lotuszuilen waarvan de gedraaide schachten zijn versierd met beeldhouwwerk. Op de hoeken van het terras staan grote vazen. Twee reliëfs stellen de komtst van Boeddha op het eiland voor en de pelgrimstocht naar Adam's Peak. Zo komt een hele reis op het eind weer bij elkaar. De hal wordt bewaakt door zestig liggende stenen leeuwen en ervoor staat een standbeeld van Don Stephen Senanayake, de eerste minister-president na de onafhankelijkheid.

We bezoeken nog een staatswinkel waar we een mooi houten beeld van Skanda kopen en trakteren Mahesh op een afscheidslunch bij Barefoot Garden Café. Dan is het tijd om naar het vliegveld te gaan voor onze vlucht van 21.35. Het vliegveld wordt verbouwd dus moeten we 5 uur (!) van te voren aanwezig zijn. Lange zit en het is na de lange vlucht via Mumbai is het heerlijk dat Sjors 's morgens om 8.15 weer op Schiphol staat om ons op te halen. Wat een traktatie! Om half tien zijn we moe maar tevreden weer thuis bij Bo die duidelijk een prima tijd heeft gehad met oppassers Ina en Jan Willem.

 

Sri Lanka, parel in de Indische Oceaan, we hebben genoten!