Kafue

 
9 oktober 2011 – Kafue National Park

De rit naar Mukambi Lodge in Kafue NP is lang en recht en saai en 3 ½ uur. Bram ziet welgeteld 3 ‘springdingen’ en ik tuk een beetje bij. De lodge ziet er geweldig uit en ligt aan de rivier Kafue. Helaas ligt huisnijlpaard Basil niet in de zithoek… We worden verwelkomd met een glas koude witte wijn door de Engelse Linda en installeren ons in de hut. Lekkere lunch, beetje lezen en typen en dan opmaken voor de eerste gamedrive in Zambia om 4 uur. We delen de auto met een Nederlands stel en misschien zijn we ondertussen al heel erg verwend maar het valt ons ‘diertechnisch’ erg tegen. Ook op vogelgebied is er niet veel te beleven.

Het hoogtepunt is een stel opgefokte olifanten. Collin de gids had al voorspeld, toen Bram vroeg iets verder door te rijden voor de film, dat de olifanten hier nogal agressief uit de hoek konden komen aangezien er vroeger zoveel op ze gejaagd is. Uiteindelijk rijdt hij de bocht door en moeten we met een vaart door de greppel want ze komen met veel misbaar en stof tussen wapperende oren richting ons. Een beetje verder komen we van de schrik vrij met een biertje en zonsondergang... Met een groot licht in de hand van de spotter rijden we terug en zien alleen nog een paar overstekende olifanten die in de bosjes wegvluchten voor het licht. We zijn de laatsten die aanschuiven voor het buffet rond het zwembad en liggen daarna snel onder de klamboe om als een blok in slaap te vallen!

10 oktober 2011 – Kafue National Park

Om half 6 wordt er op het terras een thermos heet water gezet voor thee en om 6 uur zitten we op de boot naar de overkant voor de ochtend game drive. De tocht gaat deze keer rechtsaf eerst langs de rivier en we zien meteen al meer Puku, wratzwijnen en vogels van kingfisher tot grote roofvogels.

Nieuwe aanvulling is het prachtige hartebeest dat schichtig snel verdwijnt en een worstenboom waar giraffen gek op zijn. Thee met een muffin onder een hemel met zwermende gieren dus het aas moet hier dicht in de buurt zijn. Af en toe hoor je een leeuw maar zien ho maar. Wel hollende impala’s en wratzwijnen die meehollen maar duidelijk niet weten waarom...Collin ligt erover in een deuk. Bij terugkomst om 10 uur ligt Basil het nijlpaard langs de oever en we hopen dat hij er nog uitkomt en we hem terugzien in de receptie.
Lekker ontbijten en een extra boottocht maken om half twaalf. Wel twee tetterende vrouwen aan boord tot ergernis van Bram maar een mooie tocht die eigenlijk alleen over de oever aan de overkant gaat. Bram verbaasde zich er al over dat er tegenover de lodge geen badende olifanten en zo waren maar als je de helling en boombegroeiing ziet spreekt dat voor zich. Verder langs de oever zijn die mogelijkheden er wel. We spotten de groene rug reiger, erg schuw en laat zich zelden zien, een water lizzard en een common mountain lizard.
Langs de hele oever en vooral langs de oever van het eiland in de rivier veel vogels en hippo’s. Maar het hoogtepunt van deze trip is zeker een oever vol met buffels! Men roept dat deze groep eerder gezien is en het aantal zeker de 1000 nadert maar dat lijkt ons overdreven. Neemt niet weg dat het een indrukwekkend gezicht is en de oudere buffels vooraan houden ons scherp in de gaten!
Lang gekeken maar tijd om terug te gaan voor de lunch aan de overkant waar gelukkig nog twee olifanten even komen badderen. Oeverloos veel visarenden sieren de toppen van de bomen langs het water, ook veel stelletjes. Prachtige vogels! We blijven ons verbazen over de wortels van de bomen die praktisch geheel blootliggen, wel steeds schuiner zakken maar toch blijven staan!
Lunchen en om 4.15 weer op de boot, deze keer samen met Collin. Heel ander beeld met deze keer veel (grote!) krokodillen die meteen het water in glijden als we naderen. Eng idee, het blijkt dat als je naar de overkant zwemt je 10% kans hebt het te overleven dankzij deze jongens....ze eten je gelukkig wel helemaal op, met huid en haar, in tegenstelling tot de hippo’s die je alleen maar kraken (vooral je hoofd) en het daar bij laten.
We gaan vroeg eten en meteen naar bed. Helemaal kapot en we vallen als een blok in slaap...