South Luangwa

 
15 oktober 2011 – Lusaka > Mfuwe > South Luangwa National Park

Als je denkt dat je een ochtend een keertje wat langer kan blijven liggen en je tranfer naar het vliegveld vertrekt alsnog om half 7 valt dat toch een beetje tegen…. Hele saaie weg terug naar Lusaka dus we hebben allebei lekker zitten lezen terwijl de chauffeur naar het vliegveld scheurde. Blijkt daar dat we maar een uur van te voren aanwezig hoeven te zijn in plaats van 2.... Niet echt een shocking vliegveld en het inchecken gaat werkelijk ongelooflijk chaotisch. Een half uur na het inchecken komen ze je boardingpass langsbrengen....maar goed dat het een klein vliegtuig is en niet vol (man of 8) want anders denk ik dat de paniek toeslaat. Heb ook niet vaak zoveel stilzittend personeel gezien als op dit vliegveld! Beetje turbulente vlucht van 3 kwartier met als lunch een zakje chips en een biertje. Opgepikt door de chauffeur van Mfuwe Lodge en daar wat sandwiches gekregen om de tijd te doden voor de transfer naar de Kuyenda Bushcamp.

Michel maakt van de tocht erheen echt een gamedrive en het wordt een mooie tocht met onder andere 3 prides leeuwen, heel veel bee-eaters en nijlpaarden. Hele andere omgeving weer dan in Kafue en een stuk warmer!!
We worden hartelijk verwelkomd door Oli en nemen een heerlijke douche in de bijzondere buitenbadkamer.
Tijdens de borrel met Oli beginnen ze met tafels het donker in te sjouwen want daar schijnt het koeler te zijn om te eten... Apart gebrul horen we en de aansporing de auto in te klimmen op zoek naar de luipaard die zich liet horen. Helaas niet gespot maar wel een bijzondere ervaring. En dat was het eten zeker ook!! Smaakvol gedekte tafel en een prima 3-gangenmenu, lekkere koude witte wijn en een leuke conversatie met Oli en Michel. Moe maar voldaan om half 10 naar bed in een warme, warme hut...

16 oktober 2011 – South Luangwa NP

Na een zweterige nacht met veel beweging voor de hut zitten we om kwart voor zes aan het ontbijt, klaarmaken voor onze eerste wandelsafari.

Toch een beetje gespannen hiervoor stappen we met een ranger van het park en een tracker en gids Michel in de auto voor een kort tochtje tot de wandeling. We lopen ongeveer 2 uur en krijgen veel uitleg over boom (sausagetree), plant en poep maar zien behalve puku’s en impala’s vrij weinig.Wel een zowaar zwangere ( je moet het maar zien) praying mantid, lijkt een beetje op een wandelende tak.
In het water grote, snel zwemmende krokodillen en langs de oever weer prachtige bee-eaters.
Op de grond allerlei decoratie materiaal dat in de Nederlandse tuincentra voor goudgeld worden verkocht. Thee met koekjes onderweg en dat lekker in de schaduw want het warmt weer erg snel op! In de auto op zoek naar de giraffen en gelukkig wordt de eerste gespot, een , enThornicroft giraffe deze staat heel vredig te herkauwen en is totaal niet onder de indruk van ons.
Nog een paar olifanten die overigens niet zo protesteren tegen onze aanwezigheid als die in Kafue. Terug in de Bushcamp voor de brunch.
En daarna vertrekken we met Oli richting Chindeni Bushcamp, ongeveer 1 ½ uur rijden. Het is vreselijk warm en dat schijnt ook de reden te zijn dat zelfs geen olifant zich laat zien tijdens deze tocht!

Een grote groep staat lekker te badderen in het water voor onze nieuwe lodge...daar waren ze dus!

We settelen ons in de riante tent die je toch eigenlijk geen tent meer mag noemen, met het uitzicht op wat over is van de rivier.
Om 4 uur thee met chocolademuffins en weer in de auto, op zoek naar dat eerste luipaard. Het wordt een prachtige tocht (zonder luipaard overigens) met veel giraffen, olifanten, buffels, bavianen, puku’s, impala,s, waterbokken en een visarend die wel een hele grote catfish gevangen heeft en probeert te verorberen.
Sunsetter bij een muur vol nesten van bee-eaters en die vliegen af en aan. Spectaculair gezicht zwermen van die prachtige vogeltjes, zelfs als ze met een hele zwerm neerstrijken op de andere rivieroever die nu een grote zandvlakte is.
Spotlicht gaat aan en Willy blijkt een hele goede spotter te zijn, we hebben nog nooit zoveel gezien in het donker! Gevlekte hyena, nijlpaarden, verschillende genets, Afrikaanse civet, hazen, halfnatte olifanten die gemaakt leken van pure en melkchocola en in het kamp nog 2 prachtige kleine gevlekte uiltjes! Samen met Tam, Duncan en Peter gegeten en in een winderige tent gaan liggen voor een betere nacht. Rond twee uur ’s nachts krijgen we bezoek van 4 olifanten die uit het water komen en langs onze tent zich een weg eten naar de andere kant. Gelukkig laten de hippo’s zich ook regelmatig horen...Bram ook weer gelukkig.

17 oktober 2011

Half zeven in de auto voor een tocht van 3 ½ uur die begint aan de rand van het water voor de lodge waar twee families olifant net willen gaan badderen. We storen ze duidelijk en er zijn kleine kalfjes bij dus met veel vertoon komen de oudere dames ons duidelijk maken te vertrekken.

Gelukkig weer veel giraffen, schuchtere koedoe’s, olifanten, stennis schoppende bavianen en Hippo Paradise!
Mooie tocht maar wel erg warm. Op de terugweg naar het kamp twee Sharpe’s Grysbok hetgeen de kleinste antilope is in dit park. Heeft inderdaad maar de maat van een middelmaat hond. Brunch om 11 uur en dan siesta waarin een hippo opeens aan de overkant komt aanlopen richting het water...en dat op zo’n beetje het heetste moment van de dag! Om half 5 brengt Collin ons in een game drive terug naar Mfuwe Lodge en belooft ons bijna toch vandaag een luipaard te gaan zien. En inderdaad, door het gedrag van die stresskippige parelhoenders spot hij een luipaard dat in het volle licht er als een speer betrapt vandoor gaat. Pfff, toch eentje gezien! Het wordt een mooie rit met een soort van herhaling van wat we allemaal gezien hebben in South Luangwa.
Collin is een gemotiveerde gids die continue allert is en er duidelijk ook veel plezier in heeft. Tegen half zeven zijn we zo’n beetje in de safari-omgeving van Mfuwe lodge en maakt Collin er nog een groot feest van met zijn prima spotting. Beginnen met 3 leeuwen die langzaam maar zeker wakker worden (niet zo gek met ondertussen al 4 auto’s rond hen) en jagen achter een wrattenzwijn aan...mislukt...

Collin zoekt een dode babyolifant, niet bekend waar hij aan gestorven is, en we zien hem tussen 2 hyena’s die op zijn poten aan het kluiven zijn. Nare koppen hebben die toch en ze kijken ons ook zeer argwanend aan. Verder op in een droge rivierbedding is nogal wat reuring. Hyena’s bekken elkaar af en de grote schimmen zijn olifanten. Een grote olifant is gedood door leeuwen en al aardig afgekluifd. De gieren zijn ook geweest want grote witte strepen poep sieren de rug van de olifant. 3 hyena’s doen zich nu te goed aan hem en vallen 2 nieuwkomers aan die willen ‘aanschuiven’. Zo’n kleine tien olifanten staan er om heen en we weten ondertussen dat olifanten ook echt rouwen. Hoe meer de hyena’s ervan aftrekken hoe verder ze achteruit deinzen om uiteindelijk te vertrekken. Collin vertelt dat ze sinds zijn dood elke dag komen kijken. Verderop staan 3 auto’s fel te schijnen...ja hoor, een luipaard. Weliswaar niet op de manier waarop wij graag op safari wilden met al die auto’s eromheen maar wel heel erg dicht bij. Hij ligt onder een boom en besluit wat rustig rond te gaan stappen hetgeen iedereen de gelegenheid geeft hem goed te zien. Wat een prachtig beest!

Gespierd en gracieus schuift hij zijn mooie pels vlak langs ons heen. Mooie afsluiting van South Luangwa en we schuiven voldaan aan bij andere gasten voor het diner. We overnachten in Zebra, een heel huis zowaar, maar mogen absoluut geen pas verzetten zonder iemand van de staf want een zwangere leeuwin loopt in het kamp. Waarschijnlijk om een plek te zoeken voor het werpen en daar wil je haar niet graag in storen...