Onze reizen - Mekong


    

6 maart 2012

Klokslag half negen staat onze eigen Smile weer breeduit lachend op ons te wachten (zeker nog blij van de fooi gisteravond...). Inchecken verloopt verbazingwekkend snel en we gaan lekker mensen zitten kijken in de vertrekhal... Rustige vlucht met klein toestel op rij 1 terwijl de rest vanaf halverwege het vliegtuig zit (?) en na een uur en vijf minuten landen we op het vliegveld van Ho Chi Minh City. Taxiprijzen van $25 downtown maar we vinden er eentje bij nationale vluchten voor $10. Ingechecked bij Minihotel 1 en op naar 3...naar de 4e verdieping onder het platte dak...bloedheet en je zou er gewoon claustrofobisch van worden...dus bellen naar receptie I en vragen naar een andere kamer...wordt Saigon Mini I met weliswaar een vrij kleine kamer maar met prima douche en (zoals achteraf blijkt) een heerlijk bed! Ook de airco is niet vuil en het raam kan open...het is een wonder haha... Even inrichten en erop uit want we moeten best nog wel wat uitstappen regelen en voor over 5 dagen een busticket naar Dalat. We lopen de stad in....wat een hectisch gebeuren! Heksenketel met (naar het schijnt) 6 miljoen brommers!!! Gelukkig zijn we al wat getrained in oversteken maar het blijft een kwestie van lef. Plattegronden vertekenen vreselijk dus we besluiten tegen onze gewoonte in een georganiseerde city-tour te boeken. Zoveel is er niet te bezichtigen in Saigon en dan hebben we de highlights in ieder geval gehad. We boeken ook nog een tour naar de bekende tunnels en de Cao Dai tempel en de bus naar Dalat. Het blijkt dat Saigon Mini toch wel heel erg lekker centraal ligt in de backpackers buurt en het duurt niet lang voor we een terrasje hebben gevonden op een T-splitsing waar meer gebeurt dan je in een dag kan opschrijven... Schuin voor ons zit een lief vrouwtje met haar handel en mensen schijnen van heinde en ver te komen voor haar toetje! Booming business en de rust waarmee ze haar recept in een meeneem beker of kom voor ter plekke opeten schept in de chaos om haar heen dwingt respect af. Af en toe een grote smile naar achter, naar ons en naast ons waar de alle verwanten omheen dwarrelen...van een paar maanden oud tot overgrootmoeder! Het eten blijkt ook nog een keer heerlijk te zijn dus we weten al waar we morgenavond weer zitten, trouw als we zijn. Lekker op tijd naar bed en praktisch geen geluiden van de nog steeds zeer drukke stad om ons heen!

7 maart 2012

Half 8 opgepikt en de bekende route langs meer hotels (lijkt bijna op duiken...). Win, onze gids, vertelt onderweg nog wat meer informatie over land, cultuur, geschiedenis en leuke weetjes (zou mijn moeder zeggen) en we beginnen met het Oorlogsmuseum, War Remnant Museum, met de Vietnamese kant van de oorlog Noord/Zuid en Amerika... Bijna allemaal in foto’s weergegeven en zoals te verwachten zijn de foto’s van martelingen en gevolgen van oa Agent Orange verre van prettig. Weer een duidelijk voorbeeld van een zinloze oorlog die heel veel vooral jonge mensen het leven heeft gekost...brrr. Door naar Chinatown met onderweg een thee- en koffieproeverij (zo eentje die niet echt aan ons besteed zijn) en door naar de Thien Hau Pagode, de vrouwelijke pagode, waar de verering Thien Hau betreft de godin van de zee en de beschermer van vissers en zeevarende. De pagode ligt midden in de wijk Cholon (district 5,6 en 11) en wordt op het moment druk bezocht vanwege de volle maan. Veel rook en snippers van verbrand (nep)geld stijgen op van de binnenplaats langs muren met gebedsvaandels en mooie beeldhouwwerken over Chinese geschiedenis en de godin. Door naar de drukste markt van Cholon, Binh Tay Market, waar je bijna een dwerg moet zijn om een beetje behoorlijk door de gangetjes te kunnen lopen dus wij besluiten ‘lekker’ langs de weg bij het kruispunt te gaan staan om gewoon de hectiek te bekijken van deze miljoenenstad (18 miljoen inwoners!) We rijden de stad uit naar een handicraft workshop voor gehandicapten waar ze het bekende lakwerk maken, het beste van dit van oorsprong Chinese lakwerk schijnt uit Vietnam te komen. Proces wordt uitgelegd, veschillende manieren met eierschaal, zand en ivoor en de onvermijdelijke winkel volgt. Lunch bij Kim’s Cafe voor $1 inbegrepen in de tourprijs, de rest moet je bijbetalen...een Vietnamees kan waarschijnlijk voor $1 eten maar dan ook niet bij Kim!

Hup weer de bus in op weg naar het Reunification Palace, het onafhankelijkheidspaleis, waar we rustig samen doorheenlopen aan de hand van de brochure. Moet gezegd worden, de presidenten waren niet van de pracht en praal maar eerder bescheiden. Siert je wel als je onderdanen bijna allemaal arm zijn... We maken nog een stop bij de Notre Dame (waarvan gezegd wordt dat het een kopie is van die in Parijs...? not) en het mooie, bijna koloniale, postkantoor waar ik natuurlijk weer even mijn postzegels scoor! City hall staat nog op het programma (zie ik nu eigenlijk pas) maar die is blijkbaar voor het gemak geschrapt of het was al te laat. Teruglopen naar het hotel en lekker bijtijds naar ons terrasje met favoriete Vietnamese mevrouw (morgen moeten we 3 uur in de bus richting Mekong Delta maar anders had ik toch een toetje van haar geprobeerd gok ik!)
8 maart 2012

Pick up om half 8 en we worden bij Delta adventures tours ‘overgepakt’ in een andere bus. Enfin, een bus vol maar al snel blijkt dat lang niet iedereen de 3-daagse Mekong trip doet zoals wij... sommigen gaan voor 1 dag op en neer... We hebben al snel in de peiling dat we dat toch erg veel buszitten hadden gevonden, 6 uur in de bus voor in principe 1 boottocht! Enfin, we arriveren in Cai Be (echt geen klein Mekong dorp maar gewoon een hele grote stad met oeverloos veel brommertjes) rond half 11 en monsteren aan op een prima boot voor een tocht langs de floating market. Mensen varen tot 40 km vanaf hun eigen dorp om hier van alles aan de man te brengen...wat ze verkopen hangt aan een bamboestok voor op de boot. Bijzonder leven zo op een plateautje boven je goederen, zou niet echt mijn leven zijn geloof ik (weet ik).

We stappen over op kleine typisch Vietnamese peddelbootjes met een mevrouw achterop voorzien van twee roeispanen. Het is erg laag water en als we langs een kraanponton moeten lopen we vast. De mevrouw denkt het wel even te kunnen lostrekken maar een Vietnamese meneer en ik gaan toch ook maar op het ponton zodat we zijn vrouw en Bram kunnen verplaatsen... Nogal saaie trip want er was niet veel te zien behalve 1 vogel maar wel heel vredig. We leggen aan en gaan de bekende tour op van ‘handicraft of the local people’, rijstpapier maken, caramel, crispy rice en natuurlijk heel veel foute souvenirs. Doorlopen naar de honingmakerij waar we toch echt gewezen worden op het feit dat slechts de honing van de koningin en de pollen van hier heel erg medisch verantwoord zijn...zelfs de flesjes vloeistof met slangen en schorpioenen slaan we over....
We leggen aan in Vinh Long en hebben even de tijd over de markt te lopen. Toch ook wel weer een behoorlijk drukke stad! Hadden we ons eigenlijk helemaal niet zo voorgesteld... Hop weer in de bus (je gaat het bijna missen als je weer thuis bent) en nog bijna 2 uur tot Can Tho. Inchecken en het hotel blijkt absoluut niet verkeerd, we hebben zelfs airco (blijkt later grote stennis te geven want wij hadden er geen recht op en Denen wel...en die hadden al zo ongelooflijk teveel betaald voor deze trip, bijna 3x zoveel als wij!). Can Tho zou een boulevard hebben met allemaal terrasjes en eettentjes...wij hebben ze niet gevonden maar uiteindelijk prima noodles gegeten tegenover een groot zilverkleurig beeld van ome Ho. Lekker bijtijds erin, morgen om 7 uur klaarstaan!
9 maart 2012

We beginnen met een boottocht naar de grootste floating markt van de Mekong Delta, Cai Rang Floating Market. Ze beschrijven het als honderden boten op de markt maar dat is wat overdreven. Wel is er werkelijk van alles te koop en het hangt natuurlijk weer aan de bamboestok wat het is. We leggen aan bij een ananas boot en ananassen worden voor je geschild en voorgesneden zodat je ze zo van de stam kan eten. Je kan het bijna niet geloven, we leggen aan en gaan kijken hoe ze eetbaar rijstpapier maken! Hop in de bus en naar de krokodillenboerderij heavenly crocodile land! Door in de bus naar Chau Doc waar we om een uur of half zeven pas aankomen. Wel heel erg leuk dat we slapen in het Delta floating hotel. Hele basic kamer maar de sfeer is wel heel apart. We lopen de boulevard op (voor weer al die eettentjes) maar eindigen toch bij gebrek aan anders in het restaurant van het hotel. Wel een wereld plekje in de wind op het floating terras aan de Mekong en we hebben er heerlijk gegeten!

10 maart 2012

Weer zo’n geweldig matras waarbij je op de metalen veren ligt maar desondanks niet verkeerd geslapen. Bram slaat de douche af want die is koud maar het ontbijt is weer niet verkeerd met lekker Frans stokbrood. Met de boot naar de viskwekerijen in de buurt. Huizen (vast) net boven het water en de vloeren bestaan uit houten vlonders die uitneembaar zijn. Oeverloos veel vissen worden gekweekt in deze ruimtes onder de huizen tot 8 meter diep. Als de gids een bak voer in het water gooit besef je pas hoeveel vis er onder je voeten doorzwemt! In de bus naar de lokale markt van Chau Doc en de Nguyen Huu Canh tempel en op de boot door het Vinh An kanaal naar een Cham dorp (Chau Pong) waar de islam overheerst. Rustig dorp met andere huizenbouw dan elders en veel weefgetouwen. Lekker om doorheen te lopen maar niet echt heel spannend te noemen. Mensen zijn hier overigens erg vriendelijk wat we een beetje miste in Saigon na Cambodja en Laos. Na de lunch beklimmen we Sam Mountain voor de Cave Pagoda met een mooi uitzicht over de Delta (helaas kon je de Mekong van hieruit niet zien) en maken we ons op voor de lange terugrit, uurtje of 6 naar Saigon. Om 7 uur zitten we achter de zus van onze vriendin (met toetje) op ons favoriete terrasje en eten wederom heerlijk met zicht op chaotisch Saigon! De trip naar de Mekong delta was fijn maar als we van te voren geweten hadden dat de plaatsen zoveel busuren vergden....?