Onze reizen - 16 november


Lekker rustig opstarten en nadat we de auto hebben opgehaald op het vliegveld rijden we naar Greenwood Great House via de A1. Dit is de hoofdweg van Jamaica en blijkt later stukken slechter te zijn dan hier rond MoBay..
Het Greenwood Great House is een landhuis van eind 18e eeuw, gebouwd door de steenrijke familie Barrett (suikerrietplantages) volledig gerestaureerd en ingericht (inclusief serviezen en aparte muziekinstrumenten) en heeft vanaf de veranda op de eerste verdieping een geweldig uitzicht over de kuststrook en vroeger over de plantage en de slaven... ze wisten hun plekjes wel uit te zoeken! We krijgen een interessante rondleiding door het huis en de mooie omringende tuin.
Via Falmouth rijden we langs de kust naar Runaway Bay langs grote tankers van Kaiser Bauxite Company waar het bauxiet rechtstreeks over een lopende band het ruim in gaat...alles is hier rood. Het alom vermaarde Rose’s By the Sea met restaurant en hotel kunnen wij niet vinden en de uitvalsbasis Fisherman’s Inn ziet er te unheimisch uit om te gaan lunchen. Weer zo’n typisch staaltje van iets opzetten en er dan niets meer aan doen...
Bram herkent de kustlijn bijna niet meer. Het is praktisch volgebouwd met vakantieparadijzen en massahotels en het is zoeken naar de oorspronkelijke sfeer. We zijn blij dat we gekozen hebben voor een rondrit over het hele eiland en hopen buiten deze toeristen concentratie nog het oorspronkelijke Jamaica tegen te komen en te mogen ervaren.
We overnachten in Club Ambiance.