Onze reizen - Northbound 2


Donderdag 31 oktober 2013 :

Vanochtend om 07.17.26 passeren we de poolcirkel en het is toch een mooie zaak dat je daarvoor beloond wordt met een certificaat en een Neptunes doop terwijl je ligt te slapen! Laten we zo zeggen, het certificaat hangt aan de deur van je hut en je mag er later zelf voor kiezen een grote soeplepel ijsblokjes door Neptunes in je nek gegoten te krijgen...met schnaps na... (de foto is overigens van het passeren op de terugweg...toen was het wel licht).

We zijn een eind opgestoomd vannacht en deze keer zonder grote golven en deining. Om 9.20 wordt voor 10 minuten aangelegd in ornes gevolgd door Bodo om 12.30 uur. De bussen staan hier al weer klaar maar we hebben 2 1/2 uur de tijd dus besloten dit durp zelf te verkennen. Goede keus want naast de gesloten Bodo-domkirke is er eigenlijk niets te beleven.
Duf stadje en na het oudste gebouw, het Nordlandmuseum, besluiten we weer terug te lopen voor de lunch aan boord. Hier zouden de zeearenden boven het centrum cirkelen...niet eentje!
Gelukkig nog een paartje op afstand die ons 'uitzwaaien' terwijl ze vissen. We beginnen onze oversteek naar de Lofoten en het valt op dat het steeds sneller donker wordt; rond 4 uur heb je eigenlijk niet genoeg licht meer voor foto en film en om half 5 is het gewoon donker. De dagen zullen naar het noorden alleen maar korter worden!
Het Vikingfeest in Stamsund slaan we over...en na het diner (we vullen nu onze Hurtigrutenmokken lekker met wijn in de hut voor bij het eten) leggen we aan in Svolvaer waar ik Magic Ice bezoek. Een koude hal met prachtige ijssculpturen, van zulk helder ijs met werkelijk geen enkel luchtbelletje erin dat de wisselende verlichting er gewoon een kunststuk van maakt. Na lekker nog wat lezen in de hut willen we net het licht uitdoen als het noorderlicht wordt gesignaleerd en omgeroepen. Allebei naar dek 9 waar het bikkelkoud is en niet echt spannend qua noorderlicht omdat we nog te dicht bij de stad zitten. Toch consequent blijven staan en ervan overtuigd raken dat we naar boven zijn gelokt voor de Trollfjordsoep! Die slaan we even over maar niet de ervaring die erbij hoort! Varen door de nauwe doorgang van Rafsundet, dat willen we graag in daglicht nog een keertje overdoen! Terugweg?
Vrijdag 1 november 2013 :

Om 4 uur 's morgens wordt 'noorderlicht beweging' omgeroepen...we houden het even voor gezien aangezien we er net inliggen...’smeer maar in je haar’ zegt Bram...
Ontbijt bij een langzaam verdwijnend Harstad en een mooie zonsopgang...het is bijna 10 uur...

In Finnsnes liggen we een half uurtje aan de kade en genieten we van binnenuit van het prachtige uitzicht (allemaal kerstkaarten in spé...) want na een hele ochtend buiten, weliswaar af en toe in de zon, zijn we toch wel erg afgekoeld.
Om half 3 zijn we in Tromso en worden we opgehaald voor onze excursie husky-slee rit. Half uurtje rijden naar de hondenfarm met meer dan 200 husky's en het geblaf komt ons van verre al tegemoet. Pakken en dikke laarzen aan en met twee in een slee. We boffen weer ronduit omdat we in de eerste groep gaan en het is nu nog net licht...rond 3 uur!
Daarnaast is onze slee de eerste die het spoor moet trekken waardoor we met onze sympathieke gids de enige slee lijken te zijn. Bijzondere ervaring met honden die echt willen hollen en uit hun dak gaan als ze moeten stoppen. Sterk getrained op links, rechts, stop en gaan trekken ze ons door het toch nog wel erg dunne laagje sneeuw. Na de tocht krijgen we uitleg over de honden en is het tijd voor pup-socialisatie!
Net op tijd terug op de boot voor vertrek en bijna meteen aan het diner...waar tijdens het hoofdgerecht het noorderlicht weer wordt aangekondigd. We zitten nu in de belangrijkste zone hiervan dus een aantal gasten laat werkelijk de lamspoot op tafel staan en gaat naar buiten...
Terug in de hut de mededeling van mooi noorderlicht dus nu maar wel naar buiten tot 11 uur en de volgende haven. Het lijkt wel of er een baby in huis is met gebroken nachten en onderbroken programma's! Maar zoals de Noren zeggen : het zuiden is om te slapen! Nu toch maar even proberen maar het statief staat klaar...
Zaterdag 2 november 2013 :

Het blijft de hele nacht rustig aan het intercomfront en de volgende ochtend worden we wakker net voorbij Hammerfest. Rustige ochtend met niet teveel eten want de lunch moeten we voor kwart voor twaalf achter de kiezen hebben. Pfff, toch een beetje teveel van het goede, als er nog een keer zo'n programma verschijnt pakken we een broodje in!

De bus rijdt ons in 40 minuten van Honningsvåg (langs het strand Cobacabana...) naar de Noordkaap in prachtig helder weer en zelfs ter plekke staat er praktisch geen wind. Goede gids in de bus die een erg informatief verhaal heeft over het gebied, de vissersdorpen, de Sami en de Noordkaap zelf. Daar aangekomen gaat de zon alweer onder. Ongelofelijk hoe snel dat hier gaat...de zon gaat op, niet eens helemaal 'in top' en meteen weer naar beneden. Om 3 uur 's middags is het gewoon pikdonker!
Maar het is er mooi en zeer vredig en gelukkig niet belachelijk druk. Op 307 meter boven de zeespiegel kijk je over de zee met verschillende kleuren die overgaan in de lucht richting de noordpool (die nog wel even 2080 km verderop ligt). We lopen even in westelijke richting naar het noordelijkste punt van Europa, de kleine kaap Knivskjell-odden (Knivskjell-kaap) en het monument 'Kinderen van de wereld' met motieven die door kinderen uit 7 verschillende landen gemaakt zijn.
We sluiten het bezoek aan de Noordkaap af met de film daar over de verschillende seizoenen in dit gebied en rijden de mooie tocht weer terug naar de haven.
Bij het passeren van de Finnkjerka, de mooiste klippenformatie van Noorwegen (in het donker niet zo...) en voor de Samen (Lappen) een heilige plaats, wordt Samen soep Biduss aangeboden om te proeven.
's Avonds een Noordkaap buffet met koningskrabben, kreeftjes, blauwe mosselen en andere vis...smullen!
Op naar Kirkenes! En ja hoor, om half 11 weer dek 9 op voor Noordelicht! Het blijft moeilijk om een behoorlijke foto te maken op een trillend dek van een varend schip...
Zondag 3 november 2013 :

Zodra het licht was zijn we opgestaan want met zonsondergang om 2 uur 's middags is het wel heel kort dag als je blijft liggen. Half 8 ontbijten en echt licht schijnt het niet te worden, het blijft een beetje schemerachtig. Grote grap hier in het noorden vinden ze als de Zuid-Noren zeggen dat in het noorden veel gedronken wordt in de winter want zijzelf zeggen dat dat reuze meevalt : ze drinken alleen vanaf zonsondergang....

We stoppen voor een halfuurtje in Vadso en om 9 uur is er Sami Joik, volksliedjes van de Sami gezongen door een vrouw alleen in traditionele kledij. Om kwart voor tien zijn we in Kirkenes waar we hebben afgezien van de excursie naar de Russische grens en samen het ijzige dorp inlopen waar werkelijk niets beweegt op deze schemerige zondag en alles dicht is. Veel mensen verlaten hier de boot en vliegen terug hetgeen betekent dat we bij afvaart ('ladies and the gentlemen, the Trollfjord is ready for departure') nog maar met 80 aan boord zijn! Nog meer rust alom op de dekken buiten en binnen en zeker in het restaurant. Het lijkt bijna uitgestorven!