Onze reizen - Hanoi


    

21 maart 2012

Vroege vlucht naar Hanoi en voor $10 worden we met de auto van de baas naar het vliegveld gebracht (het was $17 maar toen ik een site liet zien van een taxibedrijf voor $8 en vroeg die te bellen kon de baas het opeens voor 10...)Overal wordt je hier een oor aangenaaid... Klein vliegveld, vlotte incheck en snel staan we in Hanoi waar de gratis transfer van Mr Cham al klaarstaat. Inchecken in een prima kamer en midden in the Old Quarter maar het weer laat te wensen over. Mistig en het begint in de loop van de dag steeds harder te regenen. We bevestigen onze tours naar Sapa en Halong Bay en boeken ook nog twee dagtours naar de Parfumpagode en naar Tam Coc. Eerst maar vroeg lunchen en een plan maken om de regen uit te zitten en dan lopen we van half 1 tot half 7 door de hele stad en hebben alle bezienswaardigheden ruim gedaan (heel goed te doen zo). Van Hoan Kiemmeer met de Ngoc Sonpagode in de stromende regen (en met het waterpuppettheater dat helaas uitverkocht was, naar de Tempel van Literatuur, de eenzuilige Pagode (echt heel klein!), Mausoleum van ome Ho, het presidentieel paleis en de palenwoning van diezelfde ome Ho naar de prachtige aktieve Tran Quuocpagode tussen het Westmeer en Truc Bach meer op de straat van de jeugd. Terug gelopen via de oude handelswijk en op een terrasje genoten van de hectiek op het kruispunt. Gegeten bij Gecko, te Westers volgens Bram...

22 maart 2012

We zitten al een half uur te wachten, na een prima ontbijt, op onze pick up naar de Parfumpagode. Komt eindelijk een busje voor maar die gaat naar Tam Coc...heeft de receptie toch gemeld gisteren zegt Mr Cham nog. Niet dus maar geen probleem, als we morgen maar niet weer dezelfde trip doen en op tijd terug zijn voor de nachttrein naar Lao Cai. Lange rit van 2 ½ uur. Eerste stop met gids Ngloc is Dinh Tien Hoangtempel en de Le Dai Hanhpagode, mooie tempels gewijd aan de vorsten van de vroege Le-dynastie, met hun beelden ter verering en die van vrouw en zonen. Na een werkelijk prima, inbegrepen, buffetlunch stappen we in een van de honderden bootjes aan de kade. De meeste boten liggen er nog van de 3 maanden festival vieren en zullen binnenkort op het droge gehaald worden. De meeste boten worden met de voeten geroeid, behalve die van ons natuurlijk, en mevrouw is ook nog niet van de snelle en heeft werkelijk overal commentaar op. Mooie tocht van een uur naar Tam Coc (drie grotten) in een aan beide kanten doodlopende rivier tussen het karstlandschap en door de drie grotten heen. Het is een drukte van belang want het lijkt schoolreisjesdag te zijn en wij worden net zoveel op de foto gezet als de kinderen en de omgeving. Halverwege wordt de kist met handelswaar binnengehaald en na de 3e grot worden we belaagd door ‘horeca’ bootjes waar we toch echt drinken en iets te eten voor onze roeister moeten kopen want the lady is very tired. Doe maar niet en hetzelfde geldt voor de handelswaar even later...ze is niet blij en moppert tegen iedereen die we op de terugweg tegenkomen. Een stuk voor de kade begint ze me al op de rug te kloppen...madame, tip! Madame tip! Madame vindt dat je een tip verdient en er niet over moet drammen en doet niets. We stappen dus gewoon op de kade maar ze stiert ons achterna, eerst madame en dan sir Bram proberen. De rest van de groep staat te wachten want alleen zij heeft zo langzaam gepeddeld maar ze probeert ook nog verhaal te halen bij Ngloc die alleen maar lacht en ons roept door te lopen. In de bus terug naar Hanoi, lange trip, en ’s avonds lekker om de hoek op het terras noodles gegeten en om 9 uur sliepen we al!

23 maart 2012

Klaar voor de Parfum pagoda trip... met Mr Ten (die van top ten...) stappen we na anderhalf uur bus in Duc village in een boot voor 12 personen voor een tocht van een uurover de Yen Vy rivier richting de Huong Son berg waar op de top de Perfum pagoda ligt. Het miezert maar als snel houdt dat op, het begint steeds harder te regenen! Poncho’s aan en niks film of foto. In werkelijk stromende regen leggen we aan bij de Thien Tru Quay en snellen ons langs allemaal eettentjes waar de stekelvarkens, honden, eekhoorns, ratten en een soort vosjes buiten hangen te wachten om genuttigd te worden richting eerste pagoda maar Ten beslist eerst maar te gaan lunchen. Eigenlijk net op tijd binnen want de wind laait op en her en der zeilen de golfplaten en takken naar beneden. Ze zijn hier duidelijk niet voorbereid op dit weer. Chaotische eettent, waar ook veel gekaart wordt, maar we zitten droog. De groep gaat met de kabelbaan maar wij besluiten naar de top te klimmen. Werkelijk het hele pad naar boven is aan beide zijden volgebouwd met winkeltjes met kleding, eten en offerwaar tot en met hele foute babypoppetjes. Toch wel een hele klim en te zien aan de gezichten onderweg zijn er niet veel toeristen die deze weg nemen, we komen er ook niet eentje tegen. De tempel ligt in een gigantische grot (weer twee steile trappen af) en er wordt een dienst gehouden waardoor er ongelofelijk veel bedrijvigheid is en de schalen met offerwaar af en aan worden gesleept. Bij alle diverse altaartjes om het hoofdaltaar heen wordt gebeden en geld gedoneerd naast de oeverloze hoeveelheden dozen koekjes. Je vraagt je af waar die uiteindelijk allemaal naar toe gaan... We lopen weer samen naar beneden tot de pagoda onderaan, Huong Tich tempel. Een uur terug maar nu lekker droog (wel fris) en weer anderhalf uur met de bus. Wat kan je slaperig worden van zoveel in de bus zitten! Noodles bij de buren en om 8 uur opgepikt om naar het station te gaan voor de trein naar Lao Cai. Tickets kloppen niet, we mogen er niet in dus en eerst moet er weer iemand van het hotel komen met de juiste tickets. Dan hebben we 3 bedden in 1 wagon en het 4e in de wagon ernaast... Pfff, wordt uiteindelijk geregeld en na nog wat gedronken te hebben gaan we liggen (en slapen ondanks het harde en smalle matrasje = soft sleeper helemaal niet verkeerd lekker in onze eigen lakenzak en een handdoek om het kussen)...5 uur aankomst in Lao Cai, gewekt door de klop op de deur die we zeker op slot moesten doen!